Vučić o robnim rezervama: "Sad smo pohapsili neke ljude, a trebalo je sve"

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić govorio je o trenutnoj ekonomskoj situaciji u Srbiji. Vučić je rekao da se odlučuje o sudbini Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 07.04.2022.

21:19

Vučić o robnim rezervama:
Ilustracija: Depositphotos/Baloncici

Odlučuje se o tome da li ćemo biti izuzeti iz paketa sankcija, rekao je on i podsetio na odluku EU da samo do 15. maja Srbija može da uvozi naftu. Ako se ta odluka ne promeni nafta bi nam bila trostruko skuplja.

"Zbog odluke EU, koja se slučajno odnosi samo na Srbiju, mi do 15. maja možemo da uvozimo naftu a posle ne možemo, zato što je Gasprom vlasnik NIS-a", rekao je Vučić.

On je rekao da Srbija može da uveze ali bi to bila trostruko skuplja cena. "Nama lebdi "nuklearni udar" na Srbiju, a to su sankcije protiv Srbije", upozorio je on.

"Spremni smo i da se odreknemo prva preče kupovine na NIS, samo da uspevamo da zadržimo svoj kurs, pošten i častan, kao neko ko se nalazi na evropskom putu ali neće da okrene leđa svojim prijateljima. Mi znamo kako je to teško i nepravedno", rekao je Vučić.

"Šta ćemo da radimo bez nafte ili da nam ode na 450 dinara za litar benzina", pita se Vučić.

"Znaćemo za 2-3 dana", dodao je on.

Prema njegovim rečima državna kasa je jača nego ikada ali dodaje: "Mi plaćamo najjeftiniju cenu i gasa i struje i hranu".

On se osvrnuo na reči evropskih lidera, Šolca i Makrona koji su rekli da je vreme jefitnih stvari je prošlo. "Nema nikakve sumnje da ću da donosim odluke u najboljem interesu Srbije, a gledaćemo da ne donesemo nijednu meru protiv Rusije, i to sam rekao Putinu, bio sam veoma fer", rekoa je predsednik Srbije.

O kupovini oružja

Vučić se osvrnuo na pritiske na Srbiju. "Oni znaju i ko ima hrabrosti i snage da kaže svakome na svetu šta misli. Najlaše je ostaviti Vučića na vetrometini pa udri kako stigneš, a svi znaju da govorim istinu. Mi smo vojno neutralna država, nismo politički neutralni, nećemo ni da budemo sve dok smo na evropskom putu", rekao je on.

On se osvrnuo na kupovinu oružja za Srbiju. "Mi smo kupili mnogo oružja, ali ništa ne može da dođe do nas", upozorio je on i dodao da se razmišlja koga da tužimo zbog toga, jer ne dozvoljavaju.

"Ne postoji stvar koju razni nisu uradili protiv naše zemlje", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima svi znaju da Srbiju više ne mogu da ucenjuju kao ranije. "Ne možete te razmere bezobrazluka koji oni upućuju našoj zemlji ni da zamislite, oni hoće da slobodarski duh Srbije bude slomljen i da ne može sama da donosi odluke", dodao je on.

"Jedinu ambiciju imam kako da sačuvamo našu zemlju, mi nećemo moći da imamo za plate i penzije ako nam uvedu sankcije", poručio je Vučić.

O robnim rezervama

Govoreći o robnim rezervama u Srbiji Vučić je rekao da je veoma ljut zbog trenutne situacije. "Ljut sam zbog naših robnih rezervi, sad smo pohapsili neke ljude, a trebalo je sve da pohapsimo", rekao je on.

O inflaciji

Govoreći o inflaciji, Vučić je rekao da se trudi da zauzda i da to rade sve svetske banke. "Zauzdavamo cene koliko je god moguće. Zato i tražimo da nas puste da imamo naftu jer ostaćemo bez plata, bez čvrstog kursa", rekao je Vučić.

Kako kaže, zato je NBS podigla referentnu kamatnu stopu.

Vučić tvrdi da je državna kasa jača nego ikada. Predsednik je uporedio i cene pojedinih proizvoda u regionu i u Srbiji, objašnjavajući da su u Srbiji cene niže. "Ulje je ubedljivo najjeftinije u Srbiji. Jaja takođe, juneći but... ", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima očekuje se pakao za celu Evropu.

"Ako se pogoršaju uslovi i dođe li do otvorenog sukoba Rusije i Zapada, onda piši propalo i daj da sačuvamo žive glave. Svaki dan koji izdržimo to je mnogo i imamo šansu da idemo dalje. Molim ljude za poverenje. Ovi bi uništili zemlju za pet minuta, glume heroje a znam kakve su kukavice. Pet minuta njihove vlasti bi uništile zemlju", poručio je on

Bonus za negovateljice, vaspitačice i spremačice

Za negovateljice, spremačice i kuvarice u socijalnim ustanovama najavio je lepe vesti, odnosno da će dobiti 10.000 dinara jednokratnu isplatu.

"Kada smo davali zdravstvenim radnicima, nismo dali za njih i to je naš dug prema njima", izjavio je Vučić.

Dodao je da će isplata biti za neki dan.

Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: