Vučić: "Cifre premašuju milijardu"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je u Tirani da je poljoprivredni sektor jedan od najvažnijih u pogledu saradnje u okviru inicijative Otvoreni Balkan.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 21.12.2021.

12:26

Vučić:
Foto: Printskrin/Instagram/buducnostsrbijeav

"Tu se ne radi samo o razmeni proizvoda, već i o saradnju na polju veštačke inteligencije, robotike, IT industije i drugog", kazao je on.

Potencijali za saradnju su, prema njegovim rečima, beskrajni. Istakao je da sporazum o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje, otvara velike mogućnosti za pospešivanje trgovinske razmene, te da bi uskoro ona mogla dostići nivo od milijardu evra.

"Samo u agraru imamo priču o ciframa od preko milijardu evra u narednih nekoliko godina", naveo je Vučić.

Vučić: "Danas potpisujemo; primena verovatno od 1. januara"

Govoreći o trgovinskoj razmeni u sektoru poljoprivrednih proizvoda, on je naveo da ona između Srbije i Albanije iznosi 70 miliona evra, a sa Severnom Makedonijom 260 miliona evra.

"To su mali brojevi, ali verujem da ćemo uskoro dostići brojku od milijardu evra, ako sve bude išlo dobrim putem", ocenio je.

Potpisivanje sporazuma, prema njegovim rečima, omogućiće ubrzanje procesa razmene poljoprivrednih proizvoda i smanjenje gubitaka zbog dugog čekanja na granici.

Takođe je kazao da postoji puno instituta, institucija, organizacija koje treba da se povežu, te je podržao ideju premijera Albanije Edija Rame da se na sledeći sastanak pozovu te instituicije.

"Moramo da povežemo ljude da razmeju ideju umrežavanja i povezivanja naših zemalja", rekao je on.

Podsetimo, Vučić boravi u dvonevnoj poseti Tirani gde je najavljeno potpisivanje ukupno šest sporazuma.

Prethodno su sastanak održala trojica lidera zemalja koja učestvuju u inicijativi Otvoreni Balkan - predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama. Nakon toga je počeo plenarni sastanak na kom je Vučić inicijativu okarakterisao kao "jednu od najboljih ideja u Evropi".
Sporazumi

Kako je ranije najavljeno, sporazumi koji se potpisuju u Tirani su:

- Sporazum o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu;

- Sporazum o povezivanju šema elektronske identifikacije građana ZB;

- Sporazum o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje na ZB;

- Sporazum između Vlade Srbije i Saveta ministara Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednost (AEOS);

- Sporazum između Vlade Severne Makedonije i Saveta ministara Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednost (AEOS);

- Sporazum o saradnji akreditacionih tela na Zapadnom Balkanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: