Vesti -

Stiže nam još tenkova: "Pomoć iz Rusije vredna 180 miliona dolara"

Beograd -- Ambasador Srbije u Moskvi Miroslav Lazanski rekao je da u Srbiju stiže ruska vojna pomoć vredna 180 miliona dolara.

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto: EPA-EFE, MAXIM SHIPENKOV
Foto: EPA-EFE, MAXIM SHIPENKOV

Kako kaže, ovu pomoć čini 30 ruskih tenkova T-72 za Vojsku Srbije i 30 modernizovanih oklopnih transportera BRDM.

On je za Sputnjik istakao da je upravo ovo pokazatelj da odnosi Srbije i Rusije nisu nimlao narušeni zbog nedolaska šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova u Beograd.

Tu isporuku dogovorio je predsednik Aleksandar Vučić sa predsednikom Vladimirom Putinom, podseća naš sagovornik. U svetlu svih novih okolnosti mnogi su se pitali da li će ona biti i realizovana, kaže Lazanski i dodaje da kako vreme prolazi pokazuje se da svi zlonamerni koji su sumnjali, nisu bili upravu.

"To su generalno remontovani tenkovi kod kojih je sve promenjeno. Ostao je osnovni oklop koji je nadomešten novim dodatnim oklopom, promenjen je motor, gusenice, novi je uređaj za upravljanje vatrom, nova je i optoelektronika kao i tenkovska cev. Zamenjeni su i sistemi za zaštitu od protivoklopnih raketa. Iz cevi kalibra 125mm može da se ispaljuje ne samo tenkovska granata, već i protivoklopna raketa što naš M84 nije mogao," objašnjava Lazanski.

Ruska vojna pomoć vredna 180 miliona dolara

Svaka tenkovska cev ima svoj vek trajanja i nakon određenog broja godina ili ispaljenih projektila mora da se menja. U Velikoj Plani postoji fabrika Jugoimport SDPR-a, kaže Lazanski, koja ima cevaru i radi te tenkovske cevi za naš tenk M84 ali T72B1MS je moderniji od našeg M84.

"Vrednost ovog ruskog modernizovanog tenka nije ispod pet miliona dolara, što pomnoženo sa 30 iznosi 150 milona dolara. Tome dodajte i 30 modernizovanih oklopnih transportera BRDM2 sa teškim mitraljerozm kao i novom optoelektronikom i oklopom koji bi mogli biti oko milion. Sve skupa, ruska pomoć je 180 miliona dolara, a treba tome dodati i šest MIG-29", kaže ambasador Srbije u Rusiji.

On podvlači da Srbija nikada ni od koga nije dobila ovakav poklon i naglašava da ne treba da zaboravimo da se i naši piloti besplatno školuju. Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu potpisao je i da bi trebalo da imamo povećan broj pilota koji se školuju u Rusiji na helikopterima Mi-17 i Mi-35.

Pročitajte još:

Kakve su nam tenkove Rusi poslali? VIDEO/FOTO

Poruka za članice NATO

Što se tiče onih koji vole da upoređuju donacije koje stižu sa zapada sa onima koje dolaze iz Rusije, Lazanski im poručuje da ne treba da zaborave šta je sve taj isti Zapad uništio u NATO agresiji 1999. godine u Srbiji.

"Najniža procena štete je bila 50 milijardi dolara. Pa, gospodo sa Zapada, uložite bar tu štetu koju ste nam naneli u ratu koji je bio zločin protiv mira i koji je bio protiv međunarodnog prava, a u kom je gro ciljeva gađano na teritoriji Srbije. I dužni ste da popravite tu štetu. Dakle, kada bih govorio o tom novčanom iznosu donacija sa Zapada i o ovom što dolazi iz Rusije, uvek bih računicu korigovao sa podatkom štete koju su nam naneli. Jedino tako možemo da budemo objektivni", naglasio je Lazanski.

Na pitanje, treba li Srbija da strahuje od reakcije Evropske komisije s obzirom na to da su nam spočitali i kupovinu protivvazduhoplovnog sistema "Pancir“, Lazanski je decidan da je Srbija suverena zemlja koja ima samostalnu spoljnu politiku koja teži EU ali smo istovremeno proklamovali politiku vojne neutralnosti.

"Nećemo ulaziti ni u jedan vojni savez, a kupujemo oružje vođeni pre svega interesima naše bezbednosti bez političkih pritisaka. Ako neko u EK daje neko takvo saopštenje i smeta im što kupujemo oružje i od Rusije, Kine, Iraela i Turske, treba da znaju da kupujemo i od Evropske unije. Mi smo diverzifikovali naš asortiman vojnih proizvoda, a ako nekom to u EU smeta onda da izvinite – i nama možda smeta to što je Rumunija kupila američki sistem Patriot u vrednosti od četiri milijarde dolara, a naše su komšije", Lazanski. On postavlja pitanje kako to da EK ne zamera Bugarima što im Rusi rade modernizaciju MIG-ova 29 i zaključuje da sitni činovnici EU treniraju strogoću na nekome ko nije njen član.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.