"Rekordan izvoz hrane u 2021" VIDEO

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je Srbija ove godine izvezla hranu u vrednosti većoj od pet milijardi dolara, najviše u istoriji.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 31.12.2021.

12:09

"Očekujem da će rezultati u sledećoj godini biti još bolji, jer će hrana tek biti važna u postkovid periodu", rekao je Nedimović gostujući na Televiziji Prva.

On je istakao da ministarstvo pokušava da u poljoprivredu dovede što više mladih u poljoprivredu i da daje dobre subvencije za startapove u poljoprivredi.

Država je ove godine identifikovala 1.350 hektara napuštenog zemljišta, a ministar kaže da to zemljište ide u zakup, i to putem elektronskih licitacija.

"Gledao sam elektronsku licitaciju u Vršcu na kojoj je država odlično prošla. Zemljište je davano u zakup po cenama od 35.000 do 151.000 po hektaru za godinu dana. U drugoj opštini sve parcele su izdavane po ceni od 60.000 do 70.000 po hektaru godišnje. Da se ljudima ne isplati, ne bi plaćali toliku zakupninu", zaključuje Nedimović.

On dodaje da u poljoprovredi očigledno ima novca i da će ga tek biti, jer će hrana, kako je rekao, biti sve važnija i sve skuplja.

"To posebno važi za pšenicu, kukuruz, sojinu sačmu i sve ostale žitarice", istakao je Nedimović.

On kaže da je njegovo ministarstvo potpuno spremno za "Otvoreni Balkan" i plasman hrane u okviru te inicijative.

"Kada se sruše granice u fitosanitarnom sistemu, samo nebo je granica u pogledu hrane. Nama je cilj da u narednih godinu–dve podignemo trgovinu hranom između ove tri zemlje sa 420 miliona na milijardu dolara", poručio je Nedimović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

10 h

Podeli: