"Razgovoraćemo o izgradnji nove gasne elektrane u Srbiji"

Iako je ova godina bila veoma teška, zadovoljan sam kako smo se borili i postignutim rezultatima pa Srbija u 2023. godinu ulazi sa stabilnim javnim finansijama.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 21.12.2022.

13:00

Foto: Instagram/mali_sinisa

To je izjavio danas u Bakuu ministar finansija Siniša Mali.

"Moje obećanje građanima jeste da ćemo nastaviti da se borimo za svaki dinar u budžetu, za svako novo radno mesto, svaku novu fabriku i da obezbedimo neophodnu stabilnost", rekao je za Tanjug Mali, koji je u delegaciji Srbije u poseti Azerbejdžanu na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Naglasio je da je postizanje stend baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom ne samo potvrda naših dobrih rezultata u prošlosti nego i potvrda da dalje nastavljamo sa reformama.

Mali je naveo da je Srbija sa više od četiri milijarde evra stranih direktnih investicija rekorder u regionu i veoma važnim ocenio to što je potvrđen kreditni rejting zemlje.

"U budžetu za 2023. godinu smo odvojili novac za nastavak svih kapitalnih investicija, dakle auto-puteva, Beogradskog metroa, bolnica, škola. Od 1. januara kreće povećanje plata u javnom sektoru 12,5 odsto, za vojnike 25 odsto, povećavamo minimalnu zaradu za 14,3 odsto i penzije za 12,1 odsto, što sa novembarsklim povećanjima iznosi više od 20 odsto", rekao je Mali.

"Ulaganje u energetiku apsolutni prioritet"

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je u Bakuu da je za Srbiju ulaganje u energetiku apsolutni prioritet i da je Azerbejdžan potencijalni partner, kao i da će se razgovarati o izgradnji nove gasne elektrane u Srbiji.

U uslovima veoma velikih neizvesnosti u svetu važno je da imate prijatelje na koje možete da se oslonite kada je snabdevanje gasa i strujom u pitanju, rekao je ministar Mali.

"Upravo je Azerbejdžan jedan od potencijalnih partnera za našu zemlju za oba ova energenta", naveo je on i ocenio da je poseta Azerbejdžanu veoma važna, kao i da su sastanci sa ministrom ekonomije i ministrom energetike Azerbejdžana bili dobri i konstruktivni.

"Pričali smo o tome da Srbija postane deo tog Južnog gasnog koridora koji je za nas veoma važan i koji treba da nam diverzifikuje način snabdevanja gasa u našu zemlju. Pričali smo o tome, da kao deo podizanja kapaciteta našeg energetskog sistema, izgradimo novu gasnu elektranu u Srbiji, što to će biti predmet razgovora u narednim nedeljama", naveo je Mali.

Istakao je da kad kada je reč o struji, da je važan njihov zeleni koridor, kabl koji ide ispod Crnog mora koji treba da snabdeva strujom i Rumuniju, Mađarsku.

Navodi da u Srbiji veliki broj investitora traži da struja koju koriste bude proizvedena iz obnovljivih izvora energije, zbog čega je to pitanje postalo deo paketa o kome se diskutuje u Azerbejdžanu.

Ministar Mali je podsetio da smo pokrenuli proces restrukturiranja našeg energetskog sistema, da se definiše strategija razvoja naše energetike za narednih 30 godina, sa idejom da imamo više obnovljivih izvora nego sada.

"Ovo je za nas veoma važno. Azerbejdžan će igrati veliku ulogu u tome. Nama je važno da diverzifikujemo broj partnera sa kojima radimo", rekao je Mali.

Istakao je da ima još puno posla da se uradi, ali da projekti kad je energetika u pitanju moraju da budu finansirani na pravi način.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

18 h

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

15 h

Podeli: