Vesti -

Puška u dva kalibra postaje standardno oružje Vojske Srbije

Kada je reč o opremanju Vojske Srbije novim naoružanjem i opremom u fokusu javnosti su pre svega oni najsloženiji sistemi vezani za ratno vazduhoplovstvo i PVO.

Izvor: Politika/Milan Galović
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/kaninstudio
Ilustracija: Depositphotos/kaninstudio

Na primer, pažnju su izazvali raketni sistem FK-3 srednjeg dometa, artiljerijsko-raketni sistem "pancir", helikopteri "mi-35" i H-145M ili avioni "mig 29".

Mnogo toga dobila je i Kopnena vojska, od oklopnih vozila, preko artiljerije do tenkova.

Ipak, osnovu svake armije čini čovek, može se reći vojnik i puška. Tim povodom "Politika" je pitala dr Nenada Miloradovića, pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse, kada se posmatraju lična oprema i naoružanje vojnika VS danas, koliko se oni razlikuju od one od pre pet ili deset godina?

"Sve specijalne jedinice Vojske Srbije su opremljene kompletom zaštite balističke opreme T-18, a dobar deo pešadijskih jedinica kompletima T-19 čija se proizvodnja i opremanje nastavlja. Svaki pomenuti komplet zaštitne opreme ima preko 20 elementa, u koje za razliku od prethodnih vremena spadaju i štitnici za kolena i laktove, zaštitne naočare, rukavice i dr. a sama balistička oprema je lakša, komfornija i sa većim nivoom zaštite. Vojnik je dakle znatno bolje opremljen nego ranije, znatno je mobilniji, a što sve u borbi znači život. Osim pomenute domaće zaštitne opreme sve specijalne jedinice su opremljene najsavremenijim stranim streljačkim naoružanjem i optoelektronikom", objašnjava Miloradović.

Takođe, dobili su i nove "Teleoptikove" termovizijske nišane koji znatno povećavaju efikasnost streljačke vatre i danju i noću. Razvijena je i uvedena u naoružanje kamuflažna oprema, nove generacije, individualna kao i prekrivke za borbena oklopna vozila, na primer tenkove, a koja redukuje veliki procenat toplotne emisije tako da maskira i borca i borbenu tehniku baš u termovizijskom spektru.

"Vojska Srbije koristi puške "zastava" M-70 i M-21, s tim što u specijalnim jedinicama imamo nemačke "hekler und koh" puške G-36 i HK-416 i belgijske puške "skar" i niz snajperskih pušaka. Takođe u upotrebi, za sada u manjem obimu, imamo i našu modularnu pušku M-19, koja je po nama revolucionarno rešenje, u dva kalibra 6,5 milimetara i 7,62 milimetra, sa odgovarajućim dnevnim i noćnim nišanom. Ona je u serijskoj proizvodnji i očekuju se isporuke većih količina. Iskustvo iz dosadašnjih vežbi govori da je njenim uvođenjem efikasnost streljačke vatre povećana za više od 30 odsto. Mi planiramo da ona postane standardna borbena puška Vojske Srbije, uključujući i kraću verziju, automat, koja je namenjena za posade borbenih i neborbenih vozila, osoblje komandnih i komunikacionih vozila. Ipak, najrevolucionarniji deo je zapravo metak kalibra 6,5 milimetara jer on daje te superiorne balističke performanse, bez povećanja sile trzanja i smanjenja kontrolabilnosti oružja u rafalnoj paljbi", ističe Miloradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.