Vesti -

Niče jedna od najsavremenijih fabrika guma u Evropi - i biće u Srbiji

Kineska kompanija za proizvodnju automobilskih guma "Šandong Linglong" počeće sledeće godine izgradnju pogona u Zrenjaninu.

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Za to je Grad obezbedio 136 hektara zemljišta, a posao u fabričkim halama će dobiti 1.500 radnika.

Pregovori sa kineskim gigantom trajali su godinu dana, kaže za Tanjug gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i ističe da je njegov grad spreman za ovu, kako kaže, "najveću investiciju ikada" u taj grad.

"Kineski investitor hoće da dođe u Zrenjanin, hoće da uloži skoro milijardu dolara u celu investiciju. Čekaju odobrenje svog ministarstva i mi mislimo da neće biti problema i da će oni doći u Zrenjanin", kaže Janjić.

Kineska kompanija za proizvodnju automobilskih guma "Šandong Linglong" objavila je juče da planira investicioni projekat u Srbiji vredan 994,4 miliona dolara (870,4 miliona evra). Uz vest koja je objavljena juče u medijima, priložen je i dokument na kineskom jeziku sa zvaničnog sajta Šangajske berze, u kojem je Srbija označena kao investicioni cilj "Šandong Linglonga" u inostranstvu.

Vlada Srbije i lokalna samouprava su mesecima vodiili pregovore, a kako kaže Janjić, "izgleda da se došlo do kraja".

"Pregovori su vođeni više od godinu dana. Lično predsednik Vučić koordinira tim dogovorima i rezultat je kakav smo i očekivali, pozitivan."

Fabrika će se graditi u industrijskoj zoni Jugoistok u Zrenjaninu, za šta je grad obezbedio 136 hektara zemljišta.

"Proizvodiće se visokokvalitetne gume i biće to jedna od najsavremenijih fabrika guma u Evropi", kaže Janjić i napominje da će sve procedure vezane za ekološku proizvodnju biti poštovane.

Govoreći o radnim mestima koja će se obezbediti ovom investicijom, gradonačelnik Zrenjanina podseća da je prošle godine u tom gradu otvoreno više od 3.000 novih radnih mesta, a najavljuje da će do kraja ove godine posao dobiti više od 1.600 Zrenjaninaca.

"I onda, sledeće godine, kineska kompanija kreće sa izgradnjom velikog pogona i sa investivcijom od milijardu dolara, što je dobra vest za Srbiju, ne samo za Zrenjanin", poručuje Janjić.

Plan je da kineska kompanija u fabrici u Zrenjaninu godišnje proizvodi 13,62 miliona komada radijalnih guma visokih performansi. Projekat tek treba da odobri kineska državna Komisija za nacionalni razvoj i reformu, kao i Ministarstvo trgovine Kine i Državna administracija za razmenu s inostranstvom

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.