Biz - B92.net

Ne trguju Srbi samo bitkoinom: Koje kriptovalute donose veliku zaradu?

Vrednost najpoznatijih kriptovaluta poslednjih nekoliko meseci, u odnosu na njihov istorijski maksimum je prepolovljena.

Izvor: Blic
Podeli
Foto: Depositphotos/monsit
Foto: Depositphotos/monsit

Vešti trgovci digitalnom imovinom pronalaze načine da nastave da nižu vrtoglave zarade.

U trendu pada vrednosti velikih igrača na tržištu kriptovaluta, kao što su bitkoin i etereum, sve veću pažnju investitora privlače "alternativni" novčići, a neki od njih su u proteklih godinu dana narasli i više od 2.600 odsto, piše Blic.

Praktično, kada najpoznatijima vrednost opada, tržište alternativnih kriptovaluta kreće da raste.

Zašto je tako postoji mnoštvo objašnjenja, od realne vrednosti nekih od ovih projekata, do "spašavanja" sopstvenog kapitala od pada vrednosti velikih kriptovaluta tako što će isti uložiti u neku alternativnu valutu, do pukog spekulativnog balona.

Bilo kako bilo, predstavljeno je nekoliko alternativa bitkoinu, zbog kojih su mnogi domaći investitori u proteklom periodu zadovoljno trljali rukama.

Kardano (ADA)

Kardano je sigurno jedan od najpopularnijih alternativnih novčića na tržištu kriptovaluta, a nastao je 2017. godine i smatra se trećom generacijom kriptovaluta (ako je bitkoin prva, a etereum druga). Pojavio se na tržištu kao direktni konkurent etereumu i drugim decentralizovanim platformama kao sigurnija i efikasnija alternativa.

Njegovi kreatori vole da se pohvale kako je ovo prvi blokčejn koji je evoluirao iz filozofije nauke i brojnih istraživanja koja su mu prethodila.

Ono što je specifično za karadno je način operisanja ove valute.

Prof of stejk (roof of stake) ove kriptovlaute funkcioniše tako što vlasnici novčića "zaključavaju" svoja sredstva u "bazenima" sa drugim učesnicima.

Posebnim sistemom preraspodele uloga unutar tih "bazena" i između njih, dodeljuju se titule "lidera" koji stvaraju tj. dobijaju novi blok tj. novi token.

U poslednjih godinu dana, cena Kardana je narasla, prema podacima sajta koingeko, za 879,4 odsto i njim se trenutno trguje po ceni od 1,2 dolara. Oni koji su imali sreće, uspeli su da na ovoj kriptovaluti zarade i više od 3.000 odsto profita.

Polkadot (DOT)

Još jedan od favorita na tržištu alternativnih novčića je Polkadot. Ono što ovu kriptovalutu izdvaja od ostalih je to što je ona bazirana na heterogenoj multičejn tehnologiji, kojom može da se transferuje bukvalno sve od poruka do vrednosti.

Ova valuta je potpuno fleksibilna i nije redak slučaj da se ovim novčićem transferuju i određeni setovi podataka koji nemaju veze sa kriptovalutama.

Prema podacima sajta koingeko, Polkadotom se trenutno trguje po ceni od 12,78 dolara, dok se njim prošlog avgusta trgovalo po bagatelnoj ceni od 2,94 dolara.

Solana (SOL)

Solana je open source projekat koji pruža rešenja za decentralizovane finansije. Iako se sama ideja rodila 2017. godine, zvanično je objavljena u martu prošle godine.

Čitava kriptovaluta je dizajnirana tako da se na njoj nadogradi čitav sistem decentralizovanih aplikacija vezanih za blokčejn tehnologiju, i upravo zbog toga uživa veliku popularnost kako malih investitora tako i finansijskih institucija.

Ono što ovu kriptovautu izdvaja od konkurencije je izuzetno kratak proces stvaranja novih tokena i transakcija, kao i izuzetno niski troškovi istih tih transakcija.

Solana trenutno vredi 27,4 dolara, a samo za godinu dana je uvećala svoju vrednost za nenormalnih 2.691 odsto.

Aave (AAVE)

Aave je decentralizovani protokol na tržištu digitalnog novca koji korisnicima služi da daju i uzimaju zajmove u 20 različitih kriptovaluta. Istoimeni token, tj. kriptovaluta služi za sve te transakcije, kao i za upravljanje čitavim sistemom.

Zajmodavci u Aave mikrokosmosu, zarađuju tako što tim pozajmljivanjem "stvaraju" likvidnost čitavom mikrotržištu i dobijaju određenu kamatu, dok zajmoprimci mogu da zadužuju druge kriptovalute kako bi uzeli neku vrstu kredita iz "bazena" likvidnosti.

Ranije je ova kriptovaluta bila poznata kao ETHLend, ali rebrendirana je u Aave u septembru 2018. godine. Sam token je pušten u oktobru 2020. godine kada se njim trgovalo po ceni od 56,6 dolara.

Trenutno, njegova cena iznosi 263,77 dolara, što znači da je svoju vrednost uvećao 4,6 puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.