Vesti -

Mali predstavio EXPO: Gradimo potpuno novi grad

Ministar finansija Siniša Mali je tokom obraćanja na srpsko-grčkom poslovnom forumu predstavio je šta će u narednih nekoliko godina da se radi u Srbiji.

Izvor: B92.net
Podeli
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr

Mali je ukratko predstavio projekat Skok u budućnost, kao i kako će izgledati Nacionalni stadion, Ekspo kompleks i sajamski kompleks.

"U oštroj konkurenciji pobedili smo Ameriku, Argentinu i mnoge zemlje", kazao je i naglasio je da je EXPO za nas najveća razvojna šansa.

"Sve što se dešava i u našoj zemlji, Evropi i svetu zasniva se i počiva na rastu. Naša zemlja je prošle godina imala rast 2,5%, ove godine očekujemo 3,4%. Pre samo 10 godina BDP je bio 33 mlrd evra. Do kraja 2027. stići ćemo da 100 mlrd evra što je ogroman skok napred za celu ekonomiju", istakao je.

Kazao je da nivo Mastrihta nikada nećemo preći. Da je Srbija za razliku od mnogih zemalja stabilna, da je rekordno niska nezaposlenost, i SDI su takođe vrlo visoke.

Očekuje se da će Srbija EXPO izložbom privući tri miliona posetilaca, što je "velika odgovornost ali velika razvojna šansa za našu zemlju".

"Gradimo jedan potpuno novi grad: sajamski i ekspo kopleks, stadion, stanovi... Veoma su kratki rokovi. Ali od decembra 2026. moramo da uručimo ključeve", kazao je Mali.

Pomenuo je da se gradi i brza pruga koja će povezati EXPO sa ostatkom grada, a zatim predstavio šta se sve do sada izgradilo samo u Beogradu.

Pozvao je grčke privrednike da ulažu u Srbiju i istakao da će im Srbija uvek biti pouzdan partner.

Forum je organizovala Privredna komora Srbije uz podršku Ambasade Grčke u Beogradu, a prisustvuju predstavnici više od 200 kompanija, od čega je srpskih 125 a grčkih 76.

U privrednoj delegaciji Grčke preovlađuju kompanije iz energetike, građevinarstva, prerađivačke industrije ali i nekretnina i bankarskog sektora.

Na panel sesiji koja je planirana posle plenarnog dela više ministara u Vladi Srbije predstaviće razvojne projekte naše zemlje.

Prošlogodišnja spoljnotrgovinska razmena dvaju zemalja, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, iznosila je 792,3 miliona evra.

Uvoz je iznosio 493,3 miliona evra i bio je manji za 2,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok je izvoz iznosio 299 miliona evra i bio veći za 5,7 odsto nego godinu dana ranije.

Srbija je lane u robnoj razmeni sa Grčkom zabeležila deficit od 194,3 miliona evra a pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 60,6 procenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.