Biz - B92.net

Gotova za 21 sat, "gradila" je dva čoveka: U Čačku predstavljena prva štampana kuća u regionu

Mladi tim inovatora iz Čačka prezentovao je prvu 3D mašinu za štampanje kuća od betona, kao i samu štampanu kuću, koja je prva ove vrste u istočnoj Evropi.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

Ovo bi moglo podstaći pravu revoluciju u domaćem građevinarstvu, a domovi izgrađeni na ovaj način postati naša realnost.

"Kuća je napravljena za samo 21 sat i petnaest minuta, za njenu izradu bile su potrebne samo dve osobe i jedna mašina inovativnog 3D štampača. Urađena je najmodernijom tehnologijom koja je trenutno dostupna u građevinskoj industriji. Štampana kuća jeftinija je do 30 procenata, nego da je urađena na tradicionalna način", kazao je za Rinu Nikola Rakić, vlasnik čačanske firme Natura eko.

Foto: RINA
Foto: RINA

Mašina omogućuje da sama može da odštampa objekat od betona po zadatom nacrtu i posebnoj recepturi koja će ispunjavati sve ISO standarde u pogledu kvaliteta smese za gradnju. Ispunjavanje svih zahtevnih standarda omogućiće da se srpske štampane kuće izvoze i na inostrano tržište. Ovde mladi inovatori neće stati, već imaju u planu da razvijaju svoj patent.

Foto: RINA
Foto: RINA

"U planu je da se u budućnosti kuće štampaju po sistemu tri u jedan. Štampač kada napravi zid, zajedno u njemu imate i ostale komponente, izolaciju, kao i elektro i hidro instalacije. Kada mašina sve to zavriši, vi dobijate zid koji je gotov i ne zahteva nikakvu dalju pripremu i tretiranje, osim eventualnog krečenja", kaže Nikola.

Foto: RINA
Foto: RINA

Ovu čačansku kompaniju čini tim obrazovanih mladih stručnjaka koji su savremenu mašinu za gradnju kuća osmislili do perfekcije. Oni kažu da je ova ideja nastala kao odgovor na mnoge izazove sa kojima se suočava građevinska industrija na globalnom nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.