Gde je najveće nalazište zlata u Srbiji? VIDEO

Predsednik Aleksandar Vučić, nedavno je izjavio da je u jednom od najsiromašnijih delova zemlje pronađeno bogato nalazište zlata.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 30.12.2022.

20:04

Gde je najveće nalazište zlata u Srbiji? VIDEO
Foto: shutterstock, Phawat

On nije otkrio koje je to mesto, ali mi smo istraživali i pronašli gde Bog nije štedeo kada je delio plemenite rude i lekovite vode.

Brdo Kiseljak, selo Tulare opština Medveđa. Pre deset godina tu je završen prvi deo istraživanja. U uzorcima sa 80 metara dubine u toni sirove rude pronađeno je 2,7 kilograma bakra i 0,26 grama zlata.

"Ovo je prvi od mnogo koraka koje bi trebalo da pređemo u budućnosti. Imamo dosta činjenica ali moramo da uradimo dodatna bušenja, zatim ekonomske, ekološke, socijalne i društvene studije. Nadamo se da će sve biti dobro jer već imamo vredne rezultate ali ima još puno posla", rekao je Filip Koks šef istraživačke ekipe 2012.godine.

Protiv kandidati "Kiseljaku" su tri mesta sa juga i istoka Srbije ali meštani Tulara veruju da su pobednici.

"Ja sam 1.000 odsto siguran da je tu bogatstvo", rekao je jedan meštanin Tulara.

U magmatskim planinama oko Medveđe vekovima se u rudniku Lece kopa olovo, cink, srebro i zlato, a Sijarinska i Tularska banja imaju više od 20 lekovitih voda.

"Naša opština je poznata po rudnim bogatstvima, sigurno da u Tularu ima rude", rekao je rudar.

Mi smo možda promašili najbogatije nalazište zlata u Srbiji ali smo ipak prikazali veliko bogatstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: