Vesti -

Drva, struja ili pelet? Šta je najisplativije za grejanje ove zime

U Srbiji će ove grejne sezone biti najisplativije grejati se na struju, a drugi najekonomičniji način grejanja su drva, savetuju stručnjaci.

Izvor: Kurir
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/johzio@yahoo.com
Ilustracija: Depositphotos/johzio@yahoo.com

Na pragu grejne sezone, poskupljenje goriva, nedostatak radne snage i povećana tražnja u velikoj meri utiču na cene ogreva na stovarištima širom zemlje. Cena jednog paketa od 1,8 kubika drva u Beogradu dostigla je cenu od čak 24.000 dinara, dok se cena peleta kreće od 370 do 420 evra po toni.

Ukoliko uzmemo u obzir da je za jednu šestomesečnu grejnu sezonu domaćinstvu potrebno oko 10 tona peleta, potrošači će morati za ogrev da iskeširaju oko 4.000 evra.

Uzimajući u obzir nove cene i procenu prosečne potrošnje ovog ogrevnog materijala, troškovi za jednu grejnu sezonu za prostoriju od 60 kvadrata iznosili bi oko šest metara drva, što bi na kraju iznosilo oko 60.000 dinara. Treba napomenuti da u cenu nije uračunat prevoz, kao ni usluga sečenja, piše Kurir.

Prema računici Agencije za energetiku, za grejanje celokupnog stambenog prostora od 60 kvadrata, pri temperaturi od 20 stepeni, 16 sati dnevno, tokom 180 dana u grejnoj sezoni, potrebna energija od oko 9.000 kWh, odnosno 150 kWh/m2, što predstavlja prosečnu potrošnju tokom zime. Prema ovoj računici i prosečnoj ceni kilovat-sata, za šestomesečnu sezonu građani koji se greju na struju moraće da izdvoje 73.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.