Saznajemo: Izmišljena država kraj Srbije lansirala svoju valutu

Tzv. Slobodna Republika Liberland najavila je lansiranje Liberland dolara (LLD) na Koinstoru (Coinstore), platformi za razmenu kriptovaluta u Aziji i Evropi.

Region

Izvor: B92.net

Petak, 16.02.2024.

15:24

Saznajemo: Izmišljena država kraj Srbije lansirala svoju valutu
Ilustracija: Shutterstock/allstars

"Ovo označava novu eru ekonomskog angažmana, omogućavajući globalnim korisnicima pristup finansijskim transakcijama", navodi se u saopštenju.

Kao izvorni operativni token Liberland blokčejna, LLD olakšava suštinske funkcije, uključujući izvršenje transakcija, naknade za gas i ugovorne operacije.

Pored ovoga, Liberland planira da pokrene LLD na drugim berzama kako bi nastavio da podstiče pristup i korišćenje Liberland blokčejna. Buduće planirane liste uključuju Uniswap, Polkaswap, Emirex i druge.

Kako dalje navode, sa ukupnim obimom od 3.000.000 LLD, delom koji je u opticaju od 800.000 LLD i inflacijom od 4 odsto, pokretanje LLD-a na Koinstoru predstavlja značajnu prekretnicu u širenju ekosistema Liberlanda na milione ljudi.

Liberland je mikronacija koja se nalazi na zapadnoj obali Dunava, između Srbije i Hrvatske. Mikronaciju je proglasio češki libertarijanski političar Vit Jedlička, 13. aprila 2015. godine dok je na inicijalnim izborima od prvih troje stanovnika, izabran kao prvi predsednik tzv. Slobodne Republike Liberland.

Pojava Liberlanda je odbačena kao šala od strane srpskih i hrvatskih vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: