Vesti -

Ministar poručio belim mantilima: "Leti ne bi trebalo da bude dugih godišnjih odmora"

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš poručuje i da cilj nije da se zdravstvenim radnicima uskrate zasluženi godišnji odmori.

Izvor: Večernji list
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/BrianAJackson
Ilustracija: Depositphotos/BrianAJackson

Kako kaže, cilj je da se podsete upravnici bolnica da su dužni da sprovode organizaciju u svojim ustanovama prema zdravstvenim potrebama pacijenata i u letnim mesecima, prenosi Večernji list.

Ako su liste čekanja pod kontrolom, stvar je interne organizacije kako će se iskoordinirati korištenje godišnjih odmora.

Ministarstvo zdravstva prošle nedelje poslalo je uputstvo bolnicama da na godišnji odmor istovremeno ne ide više od trećine osoblja s odeljenja gde pacijenti čekaju duže od osam meseci kako bi se izbegla dosadašnja praksa letnjeg smanjivanja dijagnostičkih postupaka za 50 posto. Uputstvo o korišćenju godišnjih odmora podstaknuto je analizom lista čekanja koje ukazuju na to da tokom letnjih meseci izvršenost pada ispod 50 posto za čitav niz dijagnostičkih pretraga u bolnicama, rekao je Hini državni sekretar u Ministarstvu zdravstva Silvio Bašić.

U uputstvu ministar Vili Beroš upozorava da na bolničkim odeljenjima liste čekanja za pojedine zdravstvene usluge premašuju osam meseci.

"Organizaciju rada bolnica tokom leta treba prilagoditi tako da se sve vreme osigura pravovremena i dostupna zdravstvena zaštita. Posebno se to odnosi na pružanje pravovremenih dijagnostičkih i terapijskih postupaka koji se kontinuirano moraju provoditi kako se liste čekanja ne bi dodatno prolongirale", ističe se u uputstvu koji je ministar poslao upravnicima bolnica. Preporuka je da tokom letnjih meseci godišnji odmor istovremeno ne bi trebalo da koristi više od trećine lekara i medicinskih sestara na istom odeljenju ako su im liste čekanja duže od osam meseci.

To znači, kažu u ministarstvu, da leti ne bi trebalo da bude dugih godišnjih odmora od četiri i više nedelja. Bašić ističe da se navedeno uputstvo ne odnosi na rizične pacijente, poput onkoloških suspektnih ili obolelih od karcinoma, jer se kod njih već primenjuje prioritetna procedura dolaska na dijagnostičku pretragu i lečenje, koja se dodatno unapređuje uvođenjem sistema za brzu obradu onkoloških i onkološko suspektnih pacijenata, prema posebnom protokolu putem onkoloških uputnica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.