Vesti -

Danijeli kupio Železaru Sisak

Sisak -- Američka kompanija Commercial Metals Company prodala je Železaru Sisak italijanskoj grupi Danieli za oko 30,4 miliona dolara, javlja Hrvatska radio televizija.

Izvor: B92, HRT
Podeli

Italijanska kompanija je kupila, kako HRT nezvanično saznaje u Sisku, novu čeličanu i valjaonicu bešavnih cevi, koje predstavljaju jedinstvenu tehnološku celinu.

U tim pogonima je, uključujući i održavanje, bilo zaposleno skoro hiljadu radnika.

Inače, predstavnici Vlade Srbije i italijanskog Danijelija potpisali su pre dva meseca memorandum o razumevanju za investiciju te kompanije u fabriku specijalnih čelika u Šapcu, koja bi trebalo da iznosi oko pola milijarde evra.

Pogon za koji se još traži kupac je hladna prerada čeličnih cevi. Za taj pogon je navodno zainteresovan jedan njemački kupac.

Američki CMC je 2007. godine kupio sisačku Železaru, a krajem prošle godine je objavio odluku da izlazi iz železare.

Italijanska grupa Danieli je jedan od tri najveća svetska proizvođača sirovina i proizvoda od čelika s godišnjim prihodom većim od tri milijarde evra. Italijanski stručnjaci su bili angažovani u izgradnji nove čeličane u koju je američki CMC uložio oko 65 miliona dolara, pa je italijanskoj grupaciji tehnologija sisačke železare vrlo dobro poznata.

Predstavnici Sindikata metalaca Hrvatske u sisačkoj Železari izrazili su zadovoljstvo prodajom železare.

"Ovo je najbolja vest koju sam čuo ove godine. Naša je želja da se sada u što kraćem vremenu ponovo organizira proizvodnja te da što veći broj bivših radnika ponovo dođe na svoja radna mesta. Još ako se italijanska kompanija opredeli za nova ulaganja, mislim da će sisačka Železara ponovo predstavljati temelj hrvatske metalurške proizvodnje", kazao je glavni poverenik Sindikata metalaca Hrvatske u Železari Predrag Abramović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.