Biz - B92.net

Crna Gora traži osnovne namirnice iz Srbije; "Znam da u toj susednoj zemlji postoji volja"

Crna Gora je uvozno zavisna kada je reč o poljoprivrednim proizvodima.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Sorbis
Ilustracija: Shutterstock/Sorbis

I zato će tražiti od Vlade Srbije da se u narednih šest meseci obezbedi nabavka osnovnih namirnica kako bi se izbegle eventualne nestašice na tržištu, rekao je potpredsednik crnogorske vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković.

"Uvozimo robu iz Srbije u vrednosti od skoro pola milijarde evra i znam da u toj susednoj zemlji postoji volja da se Crnoj Gori rezervišu osnovni prehrambeni proizvodi za naredni period od šest meseci", rekao je Joković za Radio Crne Gore, prenosi RTCG.

Prema njegovim rečima, to će biti i jedna od tema razgovora premijera vlade Crne Gore Dritana Abazovića i predsednika Srbije tokom predstojećeg susreta.

U Vladi razmatraju i mogućnost ponovnog formiranja robnih rezervi, kaže Joković.

"Trebalo bi formirati državne robne rezerve uz prethodno urađenu stručnu analizu s ciljem da naša država obezbedi rezerve osnovnih namirnica za barem tri meseca", kaže Joković.

Kriza na tržištu poljoprivrednih proizvoda i energenata može potrajati i domaći poljoprivrednici moraju više da proizvode uz veću podršku države.

"Naredne godine treba izdvojiti što više novca za poljoprivredu kako bi značajno povećali subvencije i omogućili da poljoprivrednici proizvedu još više hrane. Analize i bilansi pokazuju da dovoljno imamo samo domaće lubenice i u jednom momentu mladog krompira", rekao je Joković.

Turistička sezona počinje i po svim najavama biće uspešna, kaže potpredsednik Joković i ukazuje da je i to šansa za plasman domaćih poljoprivrednih proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.