Vesti -

Amerikanci investiraju u Hrvatsku: Na snazi ugovori o tajnosti

Na pomolu je verovatno najveća pojedinačna investicija stranog investitora u Hrvatskoj.

Izvor: Dnevnik.hr
Podeli
Foto: shutterstock, Hieronymus
Foto: shutterstock, Hieronymus

Velika američka kompanija za proizvodne usluge gradiće svoje industrijske pogone u Hrvatskoj, ali ne u Zagrebu, već u Osijeku.

Američki industrijski gigant koji ima godišnji prihod veći od 30 milijardi dolara, a u više od stotinu fabrika širom sveta zapošljava 250.000 ljudi, po svemu sudeći, dolazi u Osijek. Kako Dnevnik Nove TV saznaje, višegodišnji pregovori privedeni su kraju.

U pitanju je visoka tehnologija i precizna proizvodnja delova za auto-industriju, medicinu, informatiku, energetiku, telekomunikaciju, čak i obranu i avijaciju. I to sve u Nemetinu.

U industrijskoj zoni Nemetin već postoje kompanije koje su izgradile svoju infrastrukturu, međutim slobodnog prostora još ima, prenosi Dnevnik.hr.

Američka kompanija koja dolazi u Osijek iznajmila je sve preostale slobodne parcele, a to je prostor od 170.000 metara kvadratnih.

Biće izgrađeno i 666 parking mesta, a u pogonu će u jednoj smeni moći da radi 1.700 radnika. Najzanimljivije je da će kompanija za četiri godine zaposliti 4.500 radnika, od toga 70 odsto visokoobrazovanih.

Na snazi ugovori o tajnosti

Još uvek su na snazi ugovori o tajnosti podataka, ali saznaje se da gradonačelnik Osijeka Ivan Radić dugo radi na tom projektu.

Dokaz da su Amerikanci među 15 evropskih gradova izabrali Osijek je studija zaštite životne sredine koju je objavilo ministarstvo i već upisana parcela u industrijskoj zoni. Američka ekspedicija već je počela u Osijeku da istražuje fakultete, škole, vazdušne i saobraćajne veze.

"Čim dođe nova investicija, novo preduzeće ili novi ljudi, svesni smo da infrastruktura mora da se menja", navodi direktorka Elektrotehničke i saobraćajne škole Antun Kovačić.

"Razna osposobljavanja, kupovina razne opreme, pokušavamo da pratimo razvoj", navodi profesor u toj školi Denis Gudelj.

Toliko radne snage teško će se naći u celoj Hrvatskoj, a saznaje se da su Amerikanci u potrazi za kadrom i već traže radnu snagu i u susednim zemljama.

"Treba biti svestan da, bez obzira na to koliko je možda posao izvan naših granica privlačan, posao u našem gradu i život u našoj sredini puno je lepši nego kada se ide preko granice", navodi Kovačić.

Kada se ovaj posao do kraja realizuje, biće prilike da se razmišlja i o povratku u domovinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.