Svet 0

29.03.2024.

21:30

Stambeni gigant dužan 194 milijarde dolara

Stambeni gigant "Kantri garden" (Country Garden) iz Hongkonga objavio je da će odložiti objavljivanje svojih godišnjih bilansa.

Izvor: Tanjug

Stambeni gigant dužan 194 milijarde dolara
Shutterstock/Lee Yiu Tung

Podeli:

To predstavlja najnoviji znak previranja u kineskom sektoru nekretnina, preneo je danas Si-En-En.

Američka televizijska mreža ocenjuje da je indikativno to što je "Kantri garden" tražio od berze u Hong Kongu više vremena za prikupljanje informacija zbog složenosti posla u vezi sa restrukturiranjem duga kompanije od oko 194 milijarde dolara.

Nemogućnost firme iz Hong Konga da ispuni rok do 31. marta za objavljivanje bilansa verovatno će dovesti do suspendovanja njenih akcija iz trgovanja prema pravilima berze.

Berza je zatvorena danas zbog uskršnjih praznika i biće ponovo otvorena u utorak.

"Kantri garden", nekada najveći graditelj nekretnina u Kini, prošlog meseca je u Hong Kongu primio zahtev za likvidaciju od kreditora zbog neplaćanja zajma u vrednosti od oko 204 miliona dolara.

Kineska industrija nekretnina je nestabilna, što otežava poslovanje kompanije čija je prodaja opala od prošle godine, a samo u februaru za punih 85 odsto, što je najveći mesečni pad u najmanje sedam godina, piše Si-En-En.

Kompanija je pozvala svoje poverioce da budu strpljivi, dodajući da nastavlja sa izradom stambenih projekata. "Kantri garden" je u 2023. godini isporučio preko 600.000 stambenih jedinica, u 249 gradova širom Kine.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: