Svet 2

29.03.2024.

16:49

Ova zanimanja su najtraženija u Nemačkoj

Manjak radne snage u Nemačkoj u poslednje vreme najviše raste u profesijama iz transportnog sektora, pokazuje studija Centra radnih kompetencija (Kofa) Instituta za nemačku privredu (IW).

Izvor: dpa

Ova zanimanja su najtraženija u Nemačkoj
Shutterstock/DC Studio

Podeli:

Najveća stopa rasta deficita stručnih radnika od prošle godine, 89 odsto, odnosi se na vozače autobusa i tramvaja. Čak 3.594 mesta ostala su nepopunjena jer nije bilo kvalifikovanih kandidata.

Nepopunjeno je ostalo i skoro 80 odsto pozicija kontrole rada železnice i operativne službe, njih 2.265, i 45 odsto radnih mesta mašinovođe, više od 4.000.

Autori studije nagli porast prvenstveno pripisuju povećanju tražnje za kvalifikovanim radnicima zbog nastojanja države da, u okviru klimatskih ciljeva, stanovništvo usmeri ka šinskom prevozu.

"Povećanje jaza u transportnim profesijama usko je povezano s tranzicijom mobilnosti", naveli su u izveštaju.

Uopšteno, deficit radne snage se prošle godine donekle smanjio: 570.000 slobodnih radnih mesta bilo je 10 odsto manje nego 2022.

"Uprkos padu, jaz ostaje veoma veliki", navedeno je u izveštaju.

Najviše kvalifikovanih radnika i dalje nedostaje u oblastima zdravstva, socijalnih usluga, nastave i obrazovanja.

Ekonomisti smanjivanje deficita stručne radne snage pripisuju posrtanju nemačke privrede, tako da bi taj trend trebalo da se zadrži i tokom godine. Oporavak će, međutim, taj problem ponovo izgurati u prvi plan.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: