Svet 10

28.03.2024.

21:40

"Ovo više nije glavni grad – selimo ga"

Indonezijski parlament u četvrtak je doneo odluku da će sadašnja metropola Džakarta ostati ekonomski centar zemlje u okviru plana da se prestonica preseli na ostrvo Borneo.

Izvor: Jutarnji.hr

"Ovo više nije glavni grad – selimo ga"
Shutterstock/Daxiao Productions

Podeli:

Indonezija planira da preseli svoj glavni grad iz prepune Džakarte, čija je nadmorska visina sve niža, u Nusantar, grad vredan 32 milijarde dolara koji se gradi u džunglama istočnog Kalimantana na Borneu.

Grad je vodeći projekat odlazećeg predsednika Džoka Vidoda, koji je obećao bolju raspodelu bogatstva i razvoj širom arhipelaga, a ne samo na ostrvu Java.

Savet "aglomeracije" biće osnovan za koordinaciju razvojnih planova između Džakarte i njenih satelitskih gradova, prema novom zakonu od 18. marta.

Ministar unutrašnjih poslova Tito Karnavian rekao je posle debate u parlamentu da će Džakarta morati da se dalje razvija kako bi se takmičila sa drugim "gradovima svetske klase" nakon što se sedište vlade preseli u Nusantaru.

"Nakon što je prestala da bude glavni grad, Džakarta i dalje mora da ima pečat posebnog grada kako bi mogla da ubrza privredni rast i poveća svoj doprinos BDP-u zemlje", rekao je on.

Prema sadašnjim pravilima, Džakarta će ostati glavni grad Indonezije sve dok predsednik ne izda dekret kojim se Nusantara zvanično imenuje kao nova prestonica, što je planirano za ovu godinu.

Očekuje se da će Vlada ove godine održati svečanost povodom Dana nezavisnosti 17. avgusta u Nusantari, a do kraja ove godine planirano je preseljenje hiljada državnih službenika.
 

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

18 h

Podeli: