Svet 0

26.03.2024.

11:53

Kakao postao skuplji od bakra

Kakao je nastavio rekordni niz – premašivši 9.000 dolara (8.307 evra) po toni po prvi put u istoriji – dok kriza u snabdevanju trese tržište.

Izvor: Capital

Kakao postao skuplji od bakra
Epa/LEGNAN KOULA

Podeli:

Fjučersi su porasli oko 50 odsto samo ovog meseca i već su se više nego udvostručili ove godine. Loše žetve zbog lošeg vremena i bolesti useva kod zapadnoafričkih uzgajivača, gde se uzgaja većina svetskog kakaovca, i malo znakova olakšanja proizvodnje drugde, ostavili su industriju u škripcu.

Porast je poslao cene prema 10.000 dolara (9.230 evra) — nivou koji se činio nezamislivim pre samo nekoliko meseci — pa je kakao postao skuplji čak i od industrijskog metalnog bakra, prenosi Capital.

Rast cene kakaovca uticaće na veće troškove proizvodnje čokolade tokom cele godine. Uskršnja jaja već poskupljuju zbog prošlogodišnjeg skoka cena, a neki proizvođači smanjuju veličinu čokolade ili promovišu varijante s drugim sastojcima kako bi ublažili udarac.

Fjučersi su porasli čak 5,2 odsto na 9.400 dolara (8.676 evra) u Njujorku. Kakao je u Londonu takođe porastao.

"Čokolada bi mogla biti još skuplja za Uskrs 2025. ako bolesti stabla kakaovca i loše vreme produže deficit usred visokih cena šećera", rekla je analitičarka Bloomberg Intelligencea Dijana Gomes u belešci u petak.

Dok su cene skočile, špekulanti su se zapravo povlačili s tržišta. Otvoreni interes – broj nepodmirenih ugovora – pao je s vrhunca krajem januara, a upravitelji novcem smanjili su svoje neto bikovske opklade na najniži nivo u godinu dana u poslednjoj sedmici. To sugeriše da su fizički kupci možda odigrali ključnu ulogu u porastu cena.

Postoji rizik da se situacija sa snabdevanjem može pogoršati. Nova pravila Evropske unije – usmerena na zaustavljanje prodaje proizvoda koji uništavaju šume – mogla bi još više da oteža snabdevanje vrhunskih proizvođača čokolade u bloku.

Fokus je sada usmeren na nadolazeću srednju žetvu u Zapadnoj Africi, manju od dve godišnje žetve. Regulator Obale Slonovače s najvećim uzgajivačem očekuje da će se to smanjiti ove sezone. Još jedan veliki proizvođač, Gana, trebalo bi da izgubi pristup ključnom finansiranju jer je zbog krize u usevu kakaovca ostala bez dovoljno zrna da osigura sredstva.

Čini se da će žetva kakaovca za 2023./24. iznositi oko 422.500 do 425.000 tona, što je polovina početne prognoze zemlje.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

12 h

Podeli: