Svet 4

26.03.2024.

8:44

Odobreno: Napuštaju dugo ograničavani vojni izvoz

Japanska vlada odobrila je plan prodaje dugim državama borbenih aviona nove generacije, koje razvija sa Italijom i Velikom Britanijom.

Izvor: Tanjug

Odobreno: Napuštaju dugo ograničavani vojni izvoz
EPA-EFE/Alberto Valdes

Podeli:

Ova odluka je sporna zbog principa miroljubivosti, na koji se Tokio poziva posle Drugog svetskog rata, ali će pomoći Japanu da izgradi vojnu industriju i dobije ulogu u globalnoj bezbednosti, prenosi Asošijeted pres.

Vlada je takođe odobrila reviziju pravila transfera vojne opreme i tehnologije kako bi omogućila prodaju smrtonosnih oružja drugim, nepartnerskim državama.

Glavni sekretar kabineta Jošimasa Hajaši izjavio je da su ove promene neophodne s obzirom na bezbednosno okruženje te države, ali je istakao da se time ne menjaju pacifistički principi Japana.

Japan je u prethodnom periodu počeo da napušta dugo ograničavani vojni izvoz, usled porasta regionalnih i globalnih tenzija, posebno sa susednom Kinom.

Ovim potezom, Japan će moći da zameni stare američke letelice F-2, novim letelicama zajedničke proizvodnje sa Italijom i VB u sklopu programa "Oluja".

Zbog kritika političkih protivnika i zabrinutosti javnosti, Kišidina vlada je za sada ograničila izvoz zajednički proizvedenog smrtonosnog oružja na 15 država s kojima Japan ima odbrambena partnerstva, i obećala da to oružje neće biti korišćeno u aktivnim ratovima.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

16 h

Podeli: