Svet 0

26.03.2024.

20:47

"31. marta se pozdravljamo"

Italijansko-američki proizvođač automobila Stelantis saopštio je da će otpustiti oko 400 radnika u SAD, jer nastoji da smanji troškove, poveća efikasnost i ubrza planove za povećanje proizvodnje električnih vozila.

Izvor: Tanjug

"31. marta se pozdravljamo"
Shutterstock, MikeDotta

Podeli:

Kompanija je navela da smanjuje broj zaposelnih u inženjersko-tehnološkim i softverskim poslovima od 31. marta, što predstavlja oko 2 odsto radnih mesta na tim poslovima širom sveta, preneo je Rojters.

Agencija napominje da je prošle godine Stelantis dva puta ponudio otpremnine za dobrovoljno napuštanje posla radnika, u šta spadaju i finansijski podsticaji za 6.400 zaposlenih u SAD ukoliko napuste posao do novembru. Stelantis, koja je pre tri godine nastao spajanjem kompanija "Fijat Krajsler" i "Pežo-Sitroen-Opel", napominje da "autoindustrija nastavlja da se suočava sa neizvesnostima bez presedana i povećanim pritiscima konkurencije širom sveta".

"Stoga Stelantis nastavlja da donosi odgovarajuće strukturne odluke u celom preduzeću, kako bi poboljšao efikasnost i optimizovao strukturu troškova", navodi kompanija.

Ranije ovog meseca, predsednik sindikata "Junajted auto vorkers" (United Auto Workers - UAW) Šon Fejn rekao je da je Stelantis otpustio 2.000 radnika na određeno vreme, kritikujući tu odluku kao "pohlepu preduzeća".

On je napomenuo da je prema poslednjem ugovoru UAW-a sa Stelantisom oko 3.000 radnika na određeno vreme dobilo rešenje o stalnom poslu.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

20 h

Podeli: