Svet 0

26.03.2024.

19:22

"Oni su špijuni"

Sjedinjene Američke Države su uvele sankcije kineskoj firmi za koju veruju da je pod kontrolom Ministarstva državne bezbednosti u Pekingu.

Izvor: Tanjug

"Oni su špijuni"
shutterstock, Creativa Images

Podeli:

Vašington je tu kompaniju optužio da služi kao paravan za "višestruke zlonamerne sajberoperacije usmerene ka vitalnoj američkoj infrastrukturi", preneo je Rojters.

Američko Ministarstvo finansija saopštilo je da se sankcije odnose na naučno-tehnološku kompaniju "Vuhan sjaoriži" ("Wuhan Xiaoruizhi"), kao i na dvojicu kineskih državljana.

"Zlonamerni sajberakteri, koje podržava kineska država, i dalje su jedna od najvećih i najupornijih pretnji američkoj nacionalnoj bezbednosti", saopštilo je Ministarstvo finansija.

Vašington je takve entitete označio akronimom "napredne trajne pretnje" (APT) i naveo da predstavljaju skup kineskih obaveštajnih službenika koji rade za ogranak kineskog Ministarstva državne bezbednosti, sprovodeći kampanje sajberšpijunaže u ime države.

Ministarstvo finansija SAD ističe da su kineski obaveštajci osnovali kompaniju "Vuhan Ksiaoruizhi Science and Technologi", koja se koristiti kao paravan za sprovođenje tih kampanja.

Ministarstvo finansija je odluku o sankcijama donelo u saradnji u Ministarstvom pravde SAD, FBI, Stejt departmentom i Velikom Britanijom.

Podeli:

Tagovi

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

15 h

Podeli: