Svet 2

25.06.2024.

10:57

Otvorena jedinstvena mesara – ne, ne prodaje meso

Nedavno je u Pragu otvorena veganska "mesara", prva u Češkoj, ali i u celoj istočnoj Evropi uopšteno. Zove se Bezmasna.

Izvor: Index

Otvorena jedinstvena mesara – ne, ne prodaje meso
Shutterstock/Goskova Tatiana

Podeli:

Ova "mesara" u ponudi ima biljne verzije popularne češke hrane, uključujući chlebíček (češke sendviče), nareske i mesnu štrucu. Osim toga, tu su i neke klasične namirnice u plant-based verziji, poput odrezaka, kobasica, hamburgera, pašteta, pa čak i jaja.

"Mesara" će uz sve to nuditi i sezonsku ponudu s promenjivim jelovnikom, a vlasnici se nadaju da će početi da sarađuju ​​s veganskim i neveganskim restoranima, ali i u ponudu uvesti usluge za razne događaje, prenosi Indeks.

Iako tradicionalna češka kuhinja obiluje mesom i mesnim jelima te je često zovu noćnom morom za vegetarijance, u ovoj zemlji veganska populacija sve više raste. Prema statistikama iz 2020. godine, Češka je rangirana kao jedno od najprijateljskijih mesta za vegane u Evropi zbog relativno velikog broja mesta koja serviraju biljnu hranu s obzirom na broj stanovnika.

Prag se posebno smatra gradom koji je prema veganima prijateljski nastrojen, a u aplikaciji Happy Cow, koja navodi veganske restorane i restorane prilagođene veganima, vrlo je lako pronaći biljne opcije na području Praga.

Rastuća popularnost veganskih "mesara"

"Mesare" koje ne prodaju meso, već biljne proizvode, postaju sve popularnije, posebno u Evropi, a prošlog je meseca veganski brend Heura najavio pokretanje pop-up "mesare" na brojnim lokacijama u Francuskoj. Poput Bezmasne, u "mesari" Heura prodaju se i bezmesne verzije kobasica, hamburgera i druge popularne životinjske hrane.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Biće viška nafte?

Tržište sirove nafte trenutno je zategnuto, ali će sledeće godine verovatno biti viškova u ponudi, sa cenama za tip Brent koje će pasti u raspon od srednjih do visokih 70 dolara, saopštila je banka Morgan Stanley.

20:36

22.7.2024.

1 d

Podeli: