Svet 1

24.06.2024.

11:50

Radnici se ne pitaju: U ovoj evropskoj državi će se raditi 6 dana

U gotovo svim državama Evrope teži se kraćoj, četvorodnevnoj radnoj nedelji, ali u Grčkoj je vlada odlučila da čak produži nedelju i na 6. radni dan – ako tako poželi poslodavac, a radnike tu niko ništa ne pita.

Izvor: Poslovni dnevnik

Radnici se ne pitaju: U ovoj evropskoj državi će se raditi 6 dana
Shutterstock/CrizzyStudio

Podeli:

Novi zakon je u Grčkoj na snagu trebao da stupi već prvog marta, ali zbog bojazni šta će on značiti kod izbora za Evropski parlament je vlada Kirijakosa Micotakisa odgodila njegovo stupanje na snagu.

"Ovim zakonom definitivno odumire načelo petodnevne radne nedelje", konstatuje Aris Kazakos, penzionisani profesor radnog prava iz Soluna.

Tim zakonom se isključivo poslodavcu daje ovlašćenje da naloži svom zaposlenom da radi još jedan dan u nedelji, doduše uz obavezu i plaćanja dodatka. Radnik nema pravo da odbije da radi duže, što znači duže i ukupno radno vreme, piše Dojče vele.

Grčki poslodavci se žale da ne mogu da nađu radnu snagu tako da su migranti traženi i u fabrikama. Ali osnovno je pitanje – plata: oni rade 12 sati na dan, šest dana u nedelji – za oko 1.500 evra.

Kada je reč o satima obaveze prema poslodavcu, Grci su među najradišnijima u Evropi: po navodima Eurostata na radnom mestu moraju da provedu 41 sat nedeljno. Istovremeno, prema minimalnoj nadnici od 830 evra je Grčka tek na 15 mestu članica Unije, prenosi Poslovni dnevnik.

Vlada obrazlaže novi zakon sve većim problemima na tržištu rada zbog nedostatka radne snage tako da se poslodavcima otvara mogućnost da iskoriste one koje već imaju. No i to je potpuno krivi stav, upozorava Kazakos. Naime, duže radno vreme i veći pritisak neminovno znače i više nesreća na radu – i to se u Grčkoj pod ovom vladom već događa. 2022. je u čitavoj zemlji bilo 104 smrtna slučaja na radnom mestu, prošle godine je to naraslo na 179.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

EU rešila: Vršićemo pritisak

Evropska unija će vršiti pritisak na druge zemlje na ovogodišnjem klimatskom samitu COP29 da ispune obećanje o prelasku sa fosilnih goriva na zelene alternative, stoji u nacrtu pregovaračke pozicije evropskog bloka.

8:46

13.7.2024.

11 h

Svet

Putin odobrio: Sledi povećanje

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se predviđa povećanje poreza na dobit preduzeća sa 20 na 25 odsto, objavljeno je danas na zvaničnom sajtu za pravne informacije.

19:33

12.7.2024.

1 d

Podeli: