Svet 4

23.06.2024.

11:12

Nemački ministar pozvao Kinu da ne preusmerava izvoz evropske robe u Rusiju

Nemački ministar ekonomije Robert Habek pozvao je Kinu da prestane da preusmerava izvoz evropske robe u Rusiju koja bi mogla da se koristi u ratu protiv Ukrajine.

Izvor: Tanjug

Nemački ministar pozvao Kinu da ne preusmerava izvoz evropske robe u Rusiju
Baloncici / Shutterstock.com

Podeli:

"EU neće prihvatiti zaobilaženje sankcija koje su uvedene Rusiji", rekao je Habek novinarima u Šangaju nakon razgovora sa kineskim ministrom trgovine Vang Ventaom i ministrom industrije i tehnologije Đin Cuanglongom, prenosi Blumberg.

Habek je istakao da je trgovinska razmena Kine sa Rusijom prošle godine porasla za više od 40 odsto i da je samo nešto više od polovine tog povećanja posledica energenata, dok ostatak čini roba dvostruke namene.

On je to pitanje pokrenuo u razgovorima sa zvaničnicima kineske vlade nakon što su se oni požalili da Nemačka otežava kineske investicije u tehnološkom sektoru i da nameće strožiju kontrolu izvoza kritičnih proizvoda kao što je roba dvostruke namene, rekao je vicekancelar.

Habek je sa njima razgovarao o pitanjima energetske saradnje, ljudskih prava i trgovine.

Podeli:

Tagovi

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

14 h

Region

Ovo je prosečna plata u Hrvatskoj

Prosečna majska neto plata u Hrvatskoj iznosila je 1.324 evra, što je nominalno više za 0,1 odsto, a realno isto kao u aprilu, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

8:12

20.7.2024.

1 d

Podeli: