Svet 3

22.06.2024.

11:04

Gde se isplati da se toči gorivo?

Evropljani koji autom putuju na letnji odmor u inostranstvo često mogu jeftinije da napune rezervoar kad pređu granicu.

Izvor: dpa

Gde se isplati da se toči gorivo?
Shutterstock/Ground Picture

Podeli:

To pre svega važi ako putovanje vodi na jug ili na istok, može se videti iz aktuelnih podataka Evropske komisije o ceni goriva na dan 17. juna.

Sa rezervoarom od 50 litara, u zemljama koje okružuju Nemačku može se delom uštedeti i više od 15 evra, piše agencija Dpa.

Za Nemce najpovoljni benzin je u susednoj Poljskoj. Litar Supera E5 tamo košta skoro 34 centa manje nego u Nemačkoj. Sledi Češka, gde je jeftiniji 29 centi. Obe zemlje su najpovoljnije i kada je u pitanju dizel.

Ko putuje dalje ka istoku u pravcu Mađarske i Slovačke, i tamo može da tankuje mnogo povoljnije. Kod benzina razlika je 31, odnosno 24 centa, kod dizela 12 i 17 centi.

U pravcu juga, povoljniji izbor je Austrija, gde je benzin 22 centa jeftiniji nego u Nemačkoj, a dizel oko šest centi. Ko preko Austrije nastavlja za Italiju, ipak rezervoar treba da napuni pre nego što napusti alpsku republiku. U Italiji je benzin tri, a dizel četiri centa skuplji nego u Nemačkoj.

Međutim, ako put preko Austrije vodi dalje ka Sloveniji ili Hrvatskoj, onda se zaustavljanje na benzinskoj pumpi u Austriji ne isplati. Benzin je u Sloveniji po litri 33 centa, a u Hrvatskoj 29 centi jeftinijii nego u Nemačkoj, a cene su povoljnije i od onih u Austriji. To važi i za dizel, čija je cena za 17, odnosno 13 centi niža nego u Nemačkoj.

Međutim, za nemačke vozače koji se upute na zapad gorivo može delom biti osetno skuplje. U Francuskoj je benzin dva centa skuplji, dizel tri, a u Holandiji je razlika 17, odnosno šest centi u korist Nemačke. Na severu Evrope cene su takođe uglavnom više.

Vozačima koji rezervoar pune još u Nemačkoj, nemački auto-moto savez ADAC savetuje da to učine veče pred put. Tada su cene po pravilu nekoliko centi niže nego ujutru.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se haos? Komšijama preti talas bankrota

Bugarskim ugostiteljima i hotelijerima prete bankroti zbog rastućih cena električne energije u zemlji, a predstavnici ove industrije pozivaju vladu u Sofiji na hitnu intervenciju kako bi se sačuvala stabilnost sektora.

17:04

24.7.2024.

21 h

Podeli: