Svet 0

21.06.2024.

14:56

Majkrosoft ponovo najvrednija kompanija na svetu

Kompanija Majkrosoft ponovo se vratila na prvo mesto kao najvrednija kompanija na svetu.

Izvor: Tanjug

Majkrosoft ponovo najvrednija kompanija na svetu
Shutterstock/Volodymyr Kyrylyuk

Podeli:

Zapravo, do toga je došlo pošto je cena akcija kompanija Nvidia, koja je na kratko preuzela prvo mesto od Majkrosofta, pala za 3,5 odsto.

BBC piše da su akcije Nvidije pale na 130,78 dolara, čime je vrednost kompanije pala na 3,22 biliona dolara, dok se Majkrosoft sa 3,3 biliona dolara vratio na prvo mesto.

Inače, u trci za broj jedan je, pored Majkrosofta i Nvidije, i kompanija Epl i to su jedine tri kompanije čija vrednost prevazilazi tri biliona dolara.

Analitičari uspeh Nvidije tumače činjenicom da se ta kompanija bavi proizvodnjom čipova, od kojih su naročito važni oni koji pokreću veštačku inteligenciju (AI), takozvanom "novim zlatom ili naftom tehnološkog sektora".

Takođe, analitičari ističu da ovo nije konačan rezultat, već da će borba između "troje velikih" trajati i u narednom periodu.

"Verujemo da će tokom sledeće godine trka za tržišnu kapitalizaciju od četiri biliona dolara u tehnologiji biti prva i centralna između kompanija Nvidia, Apple i Majkrosoft", navodi agencija Wedbush Securities.

Rast vrednosti kompanije Nvidia objašnjava se rastom potražnje za čipovima, naročito onih koji se koriste u veštačkoj inteligenciji, za pokretanje četbotova, kao i većim rudarenjem kriptovaluta koje je povećalo prodaju grafičkih kartica.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija i Turska sve bliže dogovoru

Ruska državna kompanija "Rosatom" je napredovala u pokušaju izgradnje druge turske nuklearne elektrane, što je najnoviji znak jačanja energetskih veza Ankare sa Moskvom.

17:48

18.7.2024.

1 d

Podeli: