Svet 4

20.06.2024.

9:03

Traže 25 milijardi $ odštete za "najsmrtonosniji korporativni zločin u istoriji SAD"

Porodice žrtava u nesrećama dva aviona Boeing 737 Max zatražile su ponovno pokretanje krivičnog postupka i 24,8 milijardi dolara odštete za "najsmrtonosniji korporativni zločin u istoriji SAD".

Izvor: Index

Traže 25 milijardi $ odštete za "najsmrtonosniji korporativni zločin u istoriji SAD"
EPA, STRINGER

Podeli:

Pol Kasel, advokat porodica, kazao je kako se radi o opravdanom iznosu s obzirom na ogromnu ljudsku cenu Boingovih zločina. BBC je imao uvid u dokument od 32 stranice u kojem Kasel navodi da bi američka vlada trebalo da procesuira one koji su vodili firmu kada je tokom nesreća 2018. i 2019. godine poginulo 346 ljudi. 

Dva tragična leta

U oktobru 2018. je smrtno stradalo svih 189 putnika na letu Lion Aira nakon što se avion srušio u Javansko more 13 minuta nakon poletanja iz Džakarte u Indoneziji. U martu 2019. avion Ethiopian Airlinesa srušio se šest minuta nakon poletanja iz glavnog grada Etiopije Adis Abebe. Poginulo je svih 157 putnika. 

Obe nesreće su bile povezane s neispravnim sistemima kontrole leta. Izvršni direktor Boinga Dejv Kalhun je pred Kongresom kazao da je kompanija napravila neke greške i da je sada naučila lekcije iz prošlosti. Takođe je priznao da se Boing "osvetio" zviždačima, s time da je naglasio kako je kompanija poslušala te zaposlene. 

"Nećemo stati dok ne vidimo pravdu"  

Ministarstvo pravosuđa razmatra hoće li ponovno pokrenuti krivičnu prijavu za prevaru protiv Boinga podignutu 2021, koja je bila povezana s dve nesreće. Odluku bi trebalo doneti do 7. jula. Porodice poginulih u nesrećama prisustvovale su u utorak saslušanju u Kongresu i držale fotografije voljenih osoba. 

"Odletela sam iz Engleske u Vašington DC kako bih lično čula šta izvršni direktor Boinga ima za reći Senatu i svetu o sigurnosnim poboljšanjima", rekla je Zipora Kuria, čiji je otac poginuo u nesreći 2019. "Takođe nastavljam da vršim pritisak na američku vladu da Boing i njegove izvršne direktore proglasi krivično odgovornima za smrt 346 ljudi. Nećemo stati dok ne vidimo pravdu."  

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

1 d

Svet

Nemački lanac supermarketa pod istragom

Mađarska kancelarija za zaštitu tržišnog takmičenja (GVH) je najavila pokretanje istrage protiv lokalne jedinice nemačkog lanca supermarketa Aldi zbog sumnje na nepoštenu poslovnu praksu, navodi se u izveštaju državnog medija MTI.

17:18

20.7.2024.

1 d

Podeli: