Svet 12

20.06.2024.

8:00

Grade novu fabriku litijum-jonskih baterija?

Švedski proizvođač litijum-jonskih baterija Northvolt razmatra planove za izgradnju nove fabrike u mestu Borlenž u centralnoj Švedskoj, saopštila je ta kompanija.

Izvor: Tanjug

Grade novu fabriku litijum-jonskih baterija?
Shutterstock, Gorodenkoff

Podeli:

Nortvolt je u tom saopštenju naveo da još nije doneo odluku, ali i da sprovodi stratešku reviziju lokacije i razgovara sa nekoliko strana, uključujući i tamošnju opštinu, preneo je Rojters.

Portparol švedske kompanije navodi da je diskusija o tome još u toku, kao i da će obavestiti javnost kada odluka bude doneta.

"Na osnovu potražnje naših kupaca i investitora trenutno smo u velikoj ekspanziji što se posla tiče, ne samo Švedskoj, već i u Nemačkoj i Kanadi", rekao je on.

Northvolt je 2022. objavio da je kupio staru fabriku papira u Borlenžu i da će je pretvoriti u novu gigafabriku sa potencijalnim godišnjim proizvodnim kapacitetom od više od 100 gigavat-sati katodnog materijala, kao i da će u njoj zaposliti do 1.000 ljudi.

Kompanija je tada rekla da će fabrika igrati ključnu ulogu u realizaciji narudžbi od više od 50 milijardi dolara, kao i da će započeti prvu fazu izgradnje krajem 2024.

Proizvođač litijum-jonskih baterija ima jednu fabriku u funkciji u severnoj Švedskoj, drugu u izgradnji u Nemačkoj, a planira jedan pogon u u Kanadi.

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin dao odobrenje: Počinje

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je, uoči Dana metalurga, putem video veze dao odobrenje za početak puštanja u rad niza metalurških objekata u raznim regionima te zemlje.

19:38

15.7.2024.

9 h

Srbija

Srbija dobija novu saobraćajnicu

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će polovinom novembra biti izdata građevinska dozvola za brzu saobraćajnicu "Vožd Karađorđe" i da bi radovi mogli da počnu već do kraja godine.

20:30

14.7.2024.

1 d

Svet

Putin doneo odluku

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se predviđa povećanje poreza na dobit preduzeća sa 20 na 25 odsto, objavljeno je na zvaničnom sajtu za pravne informacije.

14:37

14.7.2024.

1 d

Podeli: