Svet 1

19.06.2024.

20:23

Skandal u poznatoj kompaniji

Indijska komisija za ljudska prava zatražila je danas od vlade da ispita navode o teškim uslova rada u Amazonovom skladištu u blizini Nju Delhija tokom jakog toplotnog talasa.

Izvor: Tanjug

Skandal u poznatoj kompaniji
shutterstock, FOTOGRIN

Podeli:

Indijski mediji ovog meseca izvestili o navodnom kršenju prava radnika u pomenutom skladištu u mestu Manesar u blizini Nju Delhija, koji su se žalili na nedostatak vode i pauze za toalet, zbog toga što ih je poslodavac pritiskao da postignu norme u vezi sa pakovanjem robe, preneo je Rojters.

U pogonu u Manesaru radi 1.000 radnika i to je jedno od mnogih Amazonovih skladišta u Indiji, na tržištu u koje je ta kompanija uložila više od 6,5 milijardi dolara.

Nacionalna komisija za ljudska prava (NHRC) je saopštila da je zbog svega zatražila od ministarstva rada da ispita navodna kršenja zakona o radu u roku od nedelju dana.

Amazon je odgovorio na te navode kako je "bezbednost i dobrobit saradnika i zaposlenih njegov glavni prioritet".

"Obezbeđujemo adekvatnu hidrataciju, kao i redovne pauze za odmor u hladnijem okruženju, kao i dodatne pauze kada su temperature visoke", navodi se u saopštenju.

Amazon je na drugim mestima kritikovan zbog uslova rada, što je, pored ostalog, dovelo do učestalih štrajkova u skladištu u Velikoj Britaniji, kao i do kazne od 5,9 miliona dolara zbog nametnutih kvota produktivnosti za svoje radnike u SAD.

Kompanija je negirala da su radnici u američkim skladištima imali fiksne kvote.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: