Svet 0

19.06.2024.

12:00

Nemačka opet u samom vrhu u proizvodnji hmelja

Nemačka je ponovo zauzela prvo mesto na svetskoj lestvici proizvođača hmelja, preotevši nakon devet godina "titulu" SAD-u, saopštilo je u utorak udruženje uzgajivača.

Izvor: Biznis info

Nemačka opet u samom vrhu u proizvodnji hmelja
Wolfgang Hauke/Shutterstock

Podeli:

Površina pod hmeljom u Nemačkoj smanjila se za 340 hektara, na 20.300 hektara. U SAD-u smanjena je za 4.500 hektara, na 17.850 hektara, navode u udruženju, prenosi agencija Hina.

Velike zalihe hmelja dovele su do pada cena, što je zabrinulo proizvođače u Nemačkoj. Proizvodnja je gotovo u potpunosti usmerena u pivarski sektor, a prodaja piva u svetu pada.

To nije jedini razlog za nemačko "preticanje" američke konkurencije, napomenuo je predstavnik udruge Erich Lehmair.

Uzgajivači u SAD-u lakše otkazuju ugovore o nabavci, što znači da mogu u kraćem roku odustati od proizvodnje nego njihove kolege u Nemačkoj, objasnio je.

Poljoprivreda je takođe u SAD-u drugačije strukturirana i gospodarstva su znatno veća. Ako su prognoze loše, veliki američki uzgajivači moraju menjati smer brže od manjih porodičnih gazdinstava u Nemačkoj, delimično i zbog pritisaka banaka.

Nemačka porodična gazdinstva često imaju i dužu tradiciju i ne odustaju lako od kultura koje su dugo uzgajali, objasnio je Lehmair.

Bavarski Hallertau ponovo je zauzeo prvo mesto na lestvici regija. U 2022. bio je drugi, prema podacima najvećeg svetskog trgovca hmeljem BarthHassa, iza američke Yakime u saveznoj državi Washington.

Nemačka i SAD imaju lavovski udeo u globalnom uzgoju hmelja. Lani je zasejan na 55.000 hektara, što znači da je površina pod hmeljom smanjena za oko 4.800 hektara u odnosu na 2022, objavila je nemačko udruženje.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin dao odobrenje: Počinje

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je, uoči Dana metalurga, putem video veze dao odobrenje za početak puštanja u rad niza metalurških objekata u raznim regionima te zemlje.

19:38

15.7.2024.

9 h

Srbija

Srbija dobija novu saobraćajnicu

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će polovinom novembra biti izdata građevinska dozvola za brzu saobraćajnicu "Vožd Karađorđe" i da bi radovi mogli da počnu već do kraja godine.

20:30

14.7.2024.

1 d

Svet

Putin doneo odluku

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se predviđa povećanje poreza na dobit preduzeća sa 20 na 25 odsto, objavljeno je na zvaničnom sajtu za pravne informacije.

14:37

14.7.2024.

1 d

Podeli: