Svet 5

15.06.2024.

8:38

Slaba vajda od fudbalskog prvenstva

Evropsko prvenstvo u fudbalu 2024. godine čiji je domaćin Njemačka vrlo će malo i samo kratkoročno podstaći privredni rast i od njega će prvenstveno profitirati turizam.

Izvor: biznisinfo.ba

Slaba vajda od fudbalskog prvenstva
Profimedia

Podeli:

Prema analizi minhenskog ekonomskog instituta Ifo, efekat prvenstva za nemačku privredu biće dodatna milijarda evra zahvaljujući stranim turistima, što je približno 0,1 posto ekonomskog učinka u tekućem, drugom kvartalu.

"U makroekonomskom smislu, ovakav tip velikih manifestacija ima srazmerno mali efekat, sa izuzetkom turizma", rekli su stručnjaci instituta, prenosi Biznisinfo.ba.

Oni su dodali da će dok traje turnir i nemački potrošači verovatno u kraćem periodu više potrošiti u ugostiteljstvu i maloprodaji, ali će zbog toga smanjiti izdatke u drugim oblastima, tako da će to na ukupnu ličnu potrošnju jedva uticati.

To sugerišu, prema njihovoj analizi, i iskustva sa Svetskog prvenstva u fudbalu 2006. koje je takođe održano u Nemačkoj, kada su u početku dolasci i noćenja stranih gostiju porasli za po 25 posto, prenosi Beta.

Prema tom modelu, istraživači Ifo računaju da će tokom ovogodišnjeg prvenstva u Nemačkoj biti 600.000 stranih gostiju i 1,5 miliona noćenja više, što će se odraziti na porast izvoznih usluga, odnosno usluga koje domaći državljani pružaju strancima, uglavnom u sektoru ugostiteljstva.

"Taj efekat je, međutim, kratkog veka, tako da će obim eksportnih usluga po odlasku turista u trećem kvartalu ponovo pasti i verovatno se zadržati na sadašnjem nivou", rekli su stručnjaci Ifo.

Ukupni bruto domaći proizvod Nemačke u 2023. godini bio je 4,12 biliona eura.

Podeli:

Tagovi

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

EU rešila: Vršićemo pritisak

Evropska unija će vršiti pritisak na druge zemlje na ovogodišnjem klimatskom samitu COP29 da ispune obećanje o prelasku sa fosilnih goriva na zelene alternative, stoji u nacrtu pregovaračke pozicije evropskog bloka.

8:46

13.7.2024.

1 d

Svet

Nemci se "rešavaju" Kineza

Nemačka će u narednih pet godina ukloniti komponente koje proizvode kineske kompanije Huavej i ZTE iz svoje 5G bežične mreže.

19:56

13.7.2024.

1 d

Svet

Putin doneo odluku

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se predviđa povećanje poreza na dobit preduzeća sa 20 na 25 odsto, objavljeno je na zvaničnom sajtu za pravne informacije.

14:37

14.7.2024.

7 h

Podeli: