Svet 0

12.06.2024.

16:17

Majkrosoft izgubio krunu

Tržišna kapitalizacija kompanije Apple dostigla je 3,24 biliona dolara, čime je ponovo preuzela krunu najveće javne kompanije na svetu svrgnuvši Majkrosoft čija tržišna kapitalizacija trenutno iznosi 3,23 biliona dolara.

Izvor: B92, Tanjug

Majkrosoft izgubio krunu
hanohiki / Shutterstock.com

Podeli:

Američka multinacionalna korporacija i kompanija za potrošačku elektroniku ranije je otkrila svoje namere da uključi ChatGPT u iOS, iPadOS i macOS na ovogodišnjoj Svetskoj konferenciji za programere. Kao rezultat toga, akcije kompanije su porasle na najviši nivo u istoriji.

Vrednost akcija američke tehnološke kompanije Epl je porasla na novi rekord od 207,15 dolara. Do toga je došlo nakon što je firma na svojoj godišnjoj konferenciji za programere najavila nove proizvode na bazi veštačke inteligencije (AI).

Rast akcija je tako nadmašio prethodni rekord Epla koji je bio postignut 14. decembra prošle godine, prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC).

Epl je prethodno u ponedeljak na početku konferencije predstavila mnoge novine, a jedna od najvažnijih je ažururiranje glasovnog asistenta Siri uz pomoć veštačke inteligencije.

Nadograđeni asistent Siri će sada biti više integrisan u ajfon i biće prisutan u obliku pulsirajućeg svetla na ivici uređaja. Klijenti će, na primer, moći da zamole Siri da pronađe informacije u nekom mejlu ili na zahtev prikaže fotografiju nekog od prijatelja. Pored toga, Siri će ubuduće biti integrisan sa alatom Čet Dži-Pi-Ti (Chat GPT) kompanije Open AI, tako da će uz saglasnost korisnika moći da pošalje upit pomenutom četbotu.

Kako se navodi, klijenti će moći da koriste Čet Dži-Pi-Ti preko Siri sasvim besplatno i bez otvaranja naloga. Epl je u skladu sa prethodnim najavama pokrenuo sopstveni sistem veštačke intelencije "Epl intelidžens" (Apple Intelligence) i najavio da će ih ugraditi u svoje aplikacije i uređaje. Kako se navodi, ažuriranje otvara nove mogućnosti u Eplovim izvornim aplikacijama kao što je mogućnost generisanja slika ili rezimiranja teksta.

Eplova konferencija će trajati do 14. juna.

Podeli:

Tagovi

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Srbija dobija novu saobraćajnicu

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će polovinom novembra biti izdata građevinska dozvola za brzu saobraćajnicu "Vožd Karađorđe" i da bi radovi mogli da počnu već do kraja godine.

20:30

14.7.2024.

1 d

Svet

Putin dao odobrenje: Počinje

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je, uoči Dana metalurga, putem video veze dao odobrenje za početak puštanja u rad niza metalurških objekata u raznim regionima te zemlje.

19:38

15.7.2024.

2 h

Svet

Putin doneo odluku

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se predviđa povećanje poreza na dobit preduzeća sa 20 na 25 odsto, objavljeno je na zvaničnom sajtu za pravne informacije.

14:37

14.7.2024.

1 d

Podeli: