Svet 1

28.05.2024.

11:17

Šta sad "kuva" Amazon?

Američki tehnološki div Amazon pregovara sa Vladom Italije i želi da uloži milijarde evra u proširenje svog poslovanja sa centrima podataka u toj zemlji, prenosi Rojters pozivajući se na četiri anonimna upućena izvora.

Izvor: Tanjug

Šta sad "kuva" Amazon?
Shutterstock/Sundry Photography

Podeli:

Razgovori o veličini i lokaciji investicije su u toku, a jedan od izvora je naveo da Amazonova podružnica za računarstvo u u oblaku (AWS) razmatra proširenje svoje trenutne lokacije u Milanu ili izgradnju nove, prenosi Rojters.

AWS je pokrenuo usluge računarstva u oblaku u Italiji 2020. i tada je najavio da će u ovaj projekat uložiti dve milijarde evra do 2029. godine.

Pored Italije, Amazon planira ulaganje u Nemačkoj od 7,8 milijardi evra, kao i značajne investicije u Španiji.

Amazonovo odeljenje za računarstvo u oblaku (klaudu) je u prvom kvartalu 2024. zabeležilo prihod od 25 milijardi dolara zahvaljujući velikoj potražnji za veštačkom inteligencijom (AI).

Izvršni direktor Amazona Endi Džesi objavio je sredinom aprila svoje godišnje pismo akcionarima u kome je najavio da će firma udvostručiti ulaganja u AI.

Džesi u pismu predviđa da će Amazonova usluga računarstva u oblaku biti važan faktor u bumu veštačke inteligencije širom sveta.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Evropa gubi bitku"

Prošle nedelje čuli smo velike vesti iz Evropske centralne banke (ECB) koja je odlučila da smanji kamatne stope iako inflacija nije pala na dva posto.

8:26

17.6.2024.

1 d

Podeli: