Svet 2

27.05.2024.

9:21

Ovaj čovek će "prešišati" Maska po bogatstvu?

Džensen Huang, osnivač i izvršni direktor Nvidije, bogat je već oko tri decenije, ali je tek u poslednjih nekoliko meseci njegovo bogatstvo poraslo na nivo BDP-a u jednoj istočnoevropskoj zemlji.

Izvor: Investitor

Ovaj čovek će "prešišati" Maska po bogatstvu?
Profimedia

Podeli:

Njegova kompanija, osnovana 1993. u kalifornijskom Denny’s, proizvodi tip hiperkompleksnog mikroprocesora koji je nekada bio u domenu sistema video-igara, ali sada omogućava vrhunsku tehnologiju veštačke inteligencije (AI), sa svojim ekstremnim zahtevima za snagom računara.

Nvidia vredi 2,6 biliona dolara — veća je od dve Mete (krovna kompanija Facebooka, Instagrama i WhatsAppa), tri Berkshire Hathawaya ili pet ExxonMobila. Goldman Sachs ju je nazvao “najvažnijom deonicom na planeti Zemlji ” zbog njenog centralnog položaja u rastućoj industriji AI, a kompanija će verovatno vredeti više od Applea za nekoliko meseci.

Od petka, Huang je 17. najbogatija osoba na svetu, s procenjenom vrednošću od 91 milijardu dolara, prema Bloombergu. To je više nego dvostruko od onoga što je vredeo na Božić prije pola godine. Ovom brzinom, Huang – čiji je imidž u javnosti daleko od blistavog – mogao bi da postame bogatiji od Ilona Maska do 2025, a njegova kompanija vrednija od bilo koje druge na svetu.

AI, kao tehnologija, i dalje je prilično neujednačena. Huang, međutim, ne mari mnogo za to, barem što se njegovog ličnog bogatstva tiče. AI softver zahteva ogromnu količinu procesorske snage, bez obzira na to koliko su tačni ili pogrešni odgovori koji daju popularni chatbot-ovi, a Huangova kompanija je manje-više gurnula tržište u ćošak u pravljenju vrsta kompjuterskih čipova koji to mogu podneti. Čak i najglupljem AI će trebati mnogo Nvidijinih čipova, koji se nazivaju jedinice za grafičku obradu.

Budući da među skupom iz Silicijumske doline postoji tako vatreno uverenje da će AI jednog dana postići nadljudsku inteligenciju, postoji ogroman podsticaj za gotovo svaku tehnološku kompaniju da tu tehnologiju učini ključnim delom svog poslovanja. Huangov posao je, međutim, današnji ekvivalent prodaje lopata tokom zlatne groznice. Mnoge, ako ne i većina kompanija koje se bore da budu sledeća velika stvar u AI-u će propasti — a Nvidia će već dugo čuvati njihov novac.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

1 d

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

1 d

Svet

"Evropa gubi bitku"

Prošle nedelje čuli smo velike vesti iz Evropske centralne banke (ECB) koja je odlučila da smanji kamatne stope iako inflacija nije pala na dva posto.

8:26

17.6.2024.

10 h

Podeli: