Svet 1

23.05.2024.

8:38

EU i Amerika na istoj strani: "Moramo da se zaštitimo od Kine"

Američka ministarka finansija Dženet Jelen izjavila je u utorak da SAD i Evropa moraju odgovoriti na industrijske politike Kine na "strateški i jedinstven način" kako bi održale proizvodnju na obe strane Atlantika.

Izvor: biznis.rs/vladimir jokanović

EU i Amerika na istoj strani: "Moramo da se zaštitimo od Kine"
Shutterstock/Varavin88

Podeli:

Govoreći o važnosti američko-evropskog saveza, Jelen je u Frankfurtu rekla da višak industrijskog kapaciteta Kine preti i američkim i evropskim firmama, kao i industrijskom rastu zemalja u razvoju, prenosi Reuters.

"Kineska industrijska politika može delovati udaljeno dok sedimo ovde u ovoj prostoriji, ali ako ne odgovorimo strateški i jedinstveno, održivost biznisa u obe naše zemlje i širom sveta može biti ugrožena", navela je američka ministarka finansija.

Nedelju dana ranije američka administracija najavila je visoke nove tarife na kineska električna vozila (EV), solarne proizvode, poluprovodnike, delove za baterije, čelik i druge strateške industrijske proizvode. Jelen je u aprilu upozorila kineske zvaničnike da SAD neće prihvatiti njihov višak proizvodnje ovih dobara koji bi preplavio globalna tržišta jeftinim izvozom.

Jelen, koja je dobila počasnu diplomu na Frankfurt School of Finance and Management, rekla je da Evropska unija i drugi preduzimaju slične mere kako bi koristili svoje nadležnosti za istraživanje potencijalnih trgovinskih mera za kineska električna vozila i druge proizvode.

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

23 h

Podeli: