Svet 0

22.05.2024.

18:38

Saudijska Arabija pregovara o avio-taksi prevozu

Saudijska Arabija počela je pregovore sa kompanijom Arčer Aviejšn o avio-taksi prevozu, nakon što je ta firma objavila partnerstvo sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Izvor: Tanjug

Saudijska Arabija pregovara o avio-taksi prevozu
06photo/Shutterstock

Podeli:

"Otkada smo izneli u javnost nekoliko prvih najava o saradnji sa partnerima u UAE, to je izazvalo interesovanje širom regiona, posebno u Saudijskoj Arabiji", rekao je glavni komercijalni direktor kompanije Arčer Nikil Goel.

On ističe da je Arčer sada u pregovorima sa Saudijskom Arabijom o potencijalnim partnerstvima u vezi sa više milijardi dolara vrednim projektima u gradovima poput Rijada i Džede.

Arčer, uz podršku kompanija Stelantis, Boing i Junajted erlajns, razvija električne letelice za vertikalno poletanje i sletanje, koje se reklamiraju kao modeli budućnosti vazdušnog prevoza, preneo je Rojters.

Prošlog meseca, Arčer je potpisao sporazum sa Investicionom kancelarijom Abu Dabija u vezi sa komercijalnim avio-taksi prevozom u UAE.

Rijad, u okviru plana da diversifikuje svoju ekonomiju zasnovanu na nafti ulaže milijarde u avio-industriju kako bi postao regionalno čvorište, pa je tako u utorak objavio porudžbinu 105 uskotrupnih Erbasovih aviona, prošle godine pokrenuo novu avio-kompaniju Rijad Er, a 2022. godine najavio otvaranje velikog aerodroma sa šest pista.

Vazduhoplovni centar Dubai najavio je velike narudžbine i povećanje kapaciteta međunarodnog aerodroma u tom gradu na 120 miliona putnika godišnje do 2026, sa sadašnjih 100 miliona.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

16 h

Podeli: