Svet 0

05.03.2024.

11:53

Šolc jasan: Ne

Kancelar Olaf Šolc je u ponedeljak odbacio predloge o povratku atomske energije za proizvodnju struje i ukazao da to mnogo košta i dugo traje.

Izvor: dpa

Šolc jasan: Ne
EPA-EFE/FILIP SINGER

Podeli:

"Da se sada neko odluči za gradnju nuklearne elektrane, ona bi mogla biti gotova za 15 do 20 godina. A do tada bi trebalo da smo rešili sve svoje probleme", rekao je Šolc odgovarajući na pitanje jednog učenika strukovne škole u Zindefingenu, u Baden Virtembergu.

Kancelar je dodao i da je struja iz atomske energije višestruko skuplja od one iz energije vetra, sunca i drugih izvora. Uz to, rekao je, ni rezerve uranijuma nisu beskonačne.

"Kada neko za 20 godina baci pogled unazad i pita ko je doneo jeftiniju i efikasniju odluku o proizvodnji struje, odgovor će biti naša zemlja", rekao je Šolc, prenosi DPA.

Opoziciona, demohrišćanska CDU izradila je nacrt u kojem je podržala korišćenje atomske energije. Ta konzervativna partija se zalaže za korišćenje "nuklearnih centrala četvrte i pete generacije".

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

5 h

Podeli: