Svet 0

23.04.2024.

19:23

Klimatske promene ugrožavaju 70 odsto globalne radne snage

Klimatske promene ugrožavaju 70 odsto globalne radne snage, navodi se u objavljenom izveštaju agencije Ujedinjenih nacija (UN), Međunarodne organizacije rada (ILO).

Izvor: Tanjug

Klimatske promene ugrožavaju 70 odsto globalne radne snage
Shutterstock/DC Studio

Podeli:

U izveštaju se navodi da klimatske promene već ozbiljno utiču na bezbednost i zdravlje radnika u svim regionima sveta, ističe se u saopštenju na sajtu ILO.

Međunarodna organizacija rada naglašava da će više od 2,4 milijarde radnika na celom svetu u nekom trenutku tokom svog rada verovatno raditi na previsokoj temperaturi.

Ako ovaj broj predstavimo kao udeo u u globalnoj radnoj snazi od 3,4 milijarde radnika, zaključujemo da je ugroženo 70,9 odsto globalne radne snage, dodaje se u izveštaju. Svake godine u svetu umre skoro 19.000 ljudi na radu zbog prevelike vrućine.

Negativan uticaj klimatskih promena na radnike, međutim, nije ograničen na izlaganje visokoj temperaturi, već može da prouzrokuje i niz drugih zdravstvenih problema zbog zagađenja vazduha, izlaganja štetnom UV zračenju ili uticaja pestcida, ističe agencija UN.

Klimatske promene mogu da utiču i na razvoj raka, kardiovaskularnih i respiratornih bolesti, da podstaknu poremećaje rada bubrega i dovedu do problema sa mentalnim zdravljem, zaključuje se u izveštaju Međunarodne organizacije rada.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: