Svet 3

22.04.2024.

18:37

Marketi više neće moći da prodaju ovaj proizvod

Vlažne maramice koje sadrže plastiku biće zabranjene za prodaju u Britaniji, a zakon će biti donet pre leta kako bi se sprečilo da mikroplastika zagađuje reke i plaže.

Izvor: Tanjug

Marketi više neće moći da prodaju ovaj proizvod
Shutterstock/siamionau pavel

Podeli:

Laburisti su se obavezali da će ići dalje i potpuno zabraniti proizvodnju plastičnih vlažnih maramica, što znači da će proizvodi nestati sa polica ko god da pobedi na izborima, preneo je Tajms.

Minsitar za životnu sredinu Stiv Berkli izjavio je da vlažne maramice koje sadrže plastiku zagađuju vodene tokove i uzrokuju da mikroplastika ulazi u životnu sredinu.

Odeljenje za životnu sredinu, hranu i ruralna pitanja (Defra) će doneti zakon pre letnje pauze za suzbijanje ovog nepotrebnog izvora zagađenja.

Ministri već nekoliko godina razmatraju zabranu, a nedavne konsultacije su pokazale da je 95 odsto za to.

Kada zakon bude usvojen, prodavnice će imati 18 meseci da postupno ukinu plastične vlažne maramice pre nego što zabrana stupi na snagu.

Međutim, vlada navodi da će postojati izuzeća za medicinske dezinfekcione maramice i da će proizvodnja vlažnih maramica koje sadrže plastiku ostati legalna, a kompanije će biti "ohrabrene" da ih proizvode bez plastike.

Stiv Rid, sekretar za životnu sredinu u senci, rekao je da plastične vlažne maramice začepljuju kanalizaciju, ubijaju divlje životinje i dovode do toga da kanalizacija ponovo ulazi u domove ljudi.

"Konzervativci su prekršili svoja obećanja da će delovati i suviše su slabi da bi ih potpuno zabranili. Laburisti će uvesti potpunu zabranu prodaje, snabdevanja i proizvodnje plastičnih vlažnih maramica, radeći sa preduzećima da bi svu plastiku uklonili što pre", istakao je on.

Vlažne maramice, koje ne sadrže plastiku i sada se mogu naći u prodaji.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Svet

Rusija objavila: Britanci digli uzbunu

Ruski istraživački brodovi, kojima upravlja Ruska agencija za otkrivanje mineralnih rezervi za komercijalnu eksploataciju (Rosgeo), pronašli su stotine milijardi barela rezervi nafte i gasa na Antarktiku u oblastima na koje polaže pravo Velika Britanija.

13:25

24.5.2024.

1 d

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

21 h

Podeli: