Svet 1

22.04.2024.

11:42

Nvidia izgubila više od 200 milijardi dolara

Cena akcija kompanije Nvidia pala je za 10 odsto u petak što je doprinelo da prošla nedelja bude najgori period za američke berze od oktobra 2022. godine.

Izvor: biznis.rs/vladimir jokanović

Nvidia izgubila više od 200 milijardi dolara
Bartholomew Chekube / Shutterstock.com

Podeli:

Investitori su izbegavali rizičnu imovinu uoči niza kvartalnih izveštaja velikih tehnoloških kompanija naredne nedelje.

Kompanija koja proizvodi čipove doživela je svoju najgoru sesiju od marta 2020. godine, gubeći više od 200 milijardi dolara tržišne vrednosti tog dana. Pad je činio otprilike polovinu pada od 0,9 odsto S&P 500 indeksa na Vol stritu, prema podacima Blumberga, prenosi portal Biznis.

Netflix je, s druge strane, izgubio oko devet odsto vrednosti dan nakon što je streaming servis objavio da će prestati redovno da objavljuje broj svojih pretplatnika, što je zasenilo kvartalne rezultate kompanije snažnije nego što se očekivalo. Tehnološki Nasdaq Composite indeks završio je sesiju s padom od 2,1 odsto.

Akcije koje su doživele rast zbog entuzijazma investitora za veštačku inteligenciju takođe su pretrpele pad. Advanced Micro Devices, Micron Technology i Meta zatvorili su dan s padom od 5,4 odsto, 4,6 odsto i 4,1 odsto. Super Micro Computer, grupa koja se bavi serverima i opremom, viđena kao dobitnik ekspanzije veštačke inteligencije, zatvorila je s padom od 23 odsto.

Analitičari su ocenili da je petak bi težak dan za tehnološke akcije, jer je sve što je išlo dobro ranije ove godine, sada zastalo, dok se banke i energetski sektor dobro drže. Industrijski Dow Jones indeks ojačao je za 0,56 odsto, čemu je značajno doprineo rast vrednosti akcija kompanije American Expressa, koje su ojačale za više od šest odsto nakon objave kvartalnih podataka.

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: