Svet 0

19.04.2024.

15:18

Egipat smanjuje cene

Egipatska vlada dogovorila je s privatnim proizvođačima iz zemlje da smanji cenu komercijalnog hleba od nedelje, saopštili su premijer Mostafa Madbuli i predstavnici privatnog sektora.

Izvor: Tanjug

Egipat smanjuje cene
Shutterstock/Studio.G photography

Podeli:

Kako su objavili predstavnici Federacije egipatske industrije i Federacije Egipatske privredne komore smanjenje će se kretati između 25 i 40 odsto, u zavisnosti od vrste hleba, preneo je Rojters.

Komercijalni hleb je bio nesubvencionisan i proizvodi ga privatni sektor. Agencija napominje da je Egipat već dugo u ekonomskoj krizi koja je malo splasnula poslednjih nedelja, nakon što je afrička zemlja obezbedila rekordan investicioni ugovor sa fondom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i zajam sa MMF-om.

Inflacija u Egiptu je dostigla rekordne vrednosti u poslednje dve godine kao rezultat akutne nestašice deviza i naknadne devalvacije egipatske funte.

Cena komercijalnog hleba je takođe porasla, posebno nakon početka rata u Ukrajini, što je izazvalo poremećaje u izvozu pšenice kroz Crno more.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

1 d

Srbija

Velika prevara u Srbiji: Evo kako varaju

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje obaveštava penzionere i ostale građane Srbije da nije tačna informacija koja je ovih dana objavljena na društvenim mrežama da će im biti isplaćena naknada od 6.000 dinara.

10:34

30.5.2024.

9 h

Svet

Oglasila se Rusija: "Biće promena"

Izmene poreskog zakona u Rusiji, koje je predložilo ministarstvo finansija te zemlje, uticaće na donošenje odluke o određivanju referentnih kamatnih stopa, objavila je Ruska centralna banka, a preneo je danas Interfaks.

22:16

29.5.2024.

22 h

Podeli: