Svet 4

18.04.2024.

10:36

Pablo Eskobar neće biti brend u EU

Vrhovni sud Evropske unije odlučio je da ime preminulog kolumbijskog narko-bosa Pabla Eskobara ne može da bude registrovano u EU kao zaštitni znak.

Izvor: Biznis.rs

Pablo Eskobar neće biti brend u EU
Depositphotos/Zoooom

Podeli:

Odluka je doneta nakon što je kompanija Escobar Inc, koju je njegov brat osnovao u Portoriku (SAD) podnela zahtev 2021. godine Evropskom zavodu za intelektualnu svojinu (EUIPO) za registraciju imena Pabla Eskobara kao zaštitnog znaka za robu i usluge u EU.

EUIPO je odbio zahtev jer je smatrao da je znak suprotan "prihvaćenim moralnim principima", prenosi Biznis.rs.

U sredu je Opšti sud potvrdio tu odluku, navodeći da bi zaštitni znak bio povezan "sa trgovinom drogom i narko-terorizmom i sa zločinima i patnjom koji proizlaze iz toga“. Na sudsku odluku može se uložiti žalba.

Sud je naveo da je EUIPO ispravno zaključio da bi se ime Pabla Eskobara povezivalo sa trgovinom drogom i narko-terorizmom, kao i sa patnjama koje iz toga proizilaze, a ne sa njegovim eventualnim dobrim delima u korist siromašnih u Kolumbiji.

Takođe, u odluci je navedeno da osnovno pravo Pabla Eskobara na pretpostavku nevinosti nije prekršeno, iako nikada nije bio krivično osuđen, on se u Španiji i širom sveta doživljava kao simbol organizovanog kriminala odgovornog za mnogo zločina.

Eskobara je policija ubila 1993. godine u Medeljinu kada je imao 44 godine.

Pored ostalih teških zločina, Eskobar je bio osumnjičen za rušenje putničkog aviona kompanije Avianca 1989. godine. Avion je eksplodirao u letu, a stradalo je svih 107 osoba koje su se nalazile u njemu. Eskobarov politički protivnik koji je trebalo da bude u avionu zakasnio je na let i preživeo. Tom prilikom stradala su dvojica američkih državljana, nakon čega su se SAD direktno umešale u progon Eskobara.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: