Svet 15

17.04.2024.

19:39

Gotovo je: Poznat datum kraja rudarenja bitkoina

Svet kripto valuta ove nedelje očekuje važan događaj pošto će se nagrada za rudarenje bitkoina prepoloviti verovatno 19. ili 20. aprila.

Izvor: Tanjug

Gotovo je: Poznat datum kraja rudarenja bitkoina
Shutterstock/Lukas Gojda

Podeli:

Prema aktuelnim prognozama bečke berze kripto valuta Bitpanda, takozvani "halving" će se odigrati u subotu 20. aprila posle dva sata ujutru.

Pomenuti "halving" je zapisan u kodu bitkoina i dešava se na svake četiri godine.

Na svetu postoji samo 21 milion bitkoina i ovaj broj je takoreći nemoguće izmeniti, tako da smanjenje nagrade za rudarenje treba da stvori veću nestašicu i dodatno podigne cene bitkoina, prenosi Si-En-Bi-Si.

U prošlosti je "halving" podizao cenu bitkoina na rekordne nivoe, ali ovog puta je situacija drugačija zato što je bitkoin nedavno već dostigao novi rekord nakon što je takozvanim ETF-ovima, fondovima koji prate spot cenu bitkoina, dozvoljeno da izađu na berzu.

Rudarenje bitkoina postaje sve teže, a portal Statista navodi da će sav bitkoin biti "izrudaren" do 2040. godine.

Podeli:

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

15 h

Podeli: