Svet 0

02.03.2024.

8:43

Podižu cenu vode

Tunis je danas podigao cene vode za piće do 16 odsto, što je usledilo kao reakcija na sušu koja traje pet godina.

Izvor: Tanjug

Podižu cenu vode
shutterstock, Gyorgy Barna

Podeli:

Cena vode biće nepromenjena za male potrošače, preneo je Rojers.

Najveće povećanje je za one čija je potrošnja veća od 150 kubika, kao i za turističke objekte, kojima je cena po kubnom metru povećana za 16 odsto.

Oni koji troše između 70 i 100 kubnih metara vode po kvartalu plaćaće 13,7 odsto, dok će za oko 12 odsto biti veće cene za potrošače vode sa između 40 i 70 kubnih metara.

Nakon višegodišnjih suša, prosečna količina padavina porasla poslednjih meseci, ali državni zvaničnici su ove nedelje procenili kako su tuniske brane dostigle svega 35 odsto svog kapaciteta, napominje britanska agencija.

Ova severnoafrička zemlja prošle godine uvela je sistem kvota na vodu za piće i zabranu njenog korišćenja u poljoprivredi, a od prošlog leta noću prekida snabdevanje vodom.

Tunis je pokrenuo postrojenja za desalinizaciju vode kako bi pokušao da nadomesti nedostatak brana u zemlji i uticaj klimatskih promena.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Razdor u EU: Brisel i Pariz na ivici sukoba

Pariz i Brisel će se verovatno sukobiti oko napora da se francuski troškovi dovedu u sklad sa pravilima EU, jer politička previranja u drugoj po veličini ekonomiji Evropske unije prete da odlože napredak u smanjenju "prekomernih" budžetskih deficita.

14:32

17.7.2024.

1 d

Podeli: