Svet 6

17.04.2024.

8:40

Rakete, dronovi i ratni brodovi: Vojni budžet povećali za 32 milijarde dolara

Australija će povećati vojni budžet za 50,3 milijarde australijskih dolara (32 milijarde američkih dolara) u narednoj deceniji.

Izvor: Tanjug

Rakete, dronovi i ratni brodovi: Vojni budžet povećali za 32 milijarde dolara
Epa/SHAHZAIB AKBER

Podeli:

U tom periodu i modernizovati svoje programe naoružanja kako bi stavila akcenat na rakete, dronove i ratne brodove.

Najveći deo novih izdvajanja, koja će u narednih 10 godina ukupno iznositi 330 milijardi australijskih dolara, biće realizovan u poslednjih pet godina, čime će se budžet za odbranu povećati na 2,4 odsto BDP-a do 2034. sa nešto više od 2 odsto koliko iznosi u ovom trenutku, prenosi Rojters.

Ministar odbrane Ričard Marls, saopštio je danas da ovaj budžet odražava nove prioritete, kao što su rakete dugog dometa, za koje Australija veruje da su neophodne u svetu u kome bi potencijalni sukob između Kine i SAD mogao da ima značajan uticaj na region.

"Optimističke pretpostavke kojima smo se vodili tokom planiranja odbrane nakon završetka Hladnog rata odavno su nestale. Naše okruženje karakterišu neizvesnost i tenzije koje su ukorenjene u rastuće strateško rivalstvo između SAD i Kine“, rekao je Marls.

Kako je saopšteno, nešto više od 40 odsto izdavajanja ili oko 145 milijardi australijskih dolara, predviđeno je za mornaricu, uključujući pojačanje za površinsku flotu, ali i program podmornica na nuklearni pogon i razvoj pomorskih dronova. Petina, ili do 74 milijarde australijskih dolara, ići će na programe u vezi sa projektilima, čija je važnost istaknuta u pregledu potrošnje prošle godine, navodi Rojters.

Prema ovom dokumentu, predviđena je nabavka novih raketa većeg dometa za vazduhoplovstvo i vojsku, programi protivraketne odbrane i domaća proizvodnja navođenog naoružanja.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

17 h

Podeli: