Svet 1

16.04.2024.

22:23

SAD uvodi Iranu nove sankcije

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorila je danas da SAD nameravaju da zavedu Iranu nove sankcije u narednim danima zbog iznenadnog napada na Izrael.

Izvor: Tanjug

SAD uvodi Iranu nove sankcije
Profimedia – Celal Gunes / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM

Podeli:

Ove akcije za cilj imaju smanjenje mogućnosti Irana za izvoz nafte, preneo je Rojters. "Očekujem da ćemo uvesti dodatne sankcije protiv Irana narednih dana", rekla je ona.

Naglasila je da Vašington još uvek nije razmatrao mehanizme sankcija.

"Ali u diskusijama koje sam vodila, sve opcije za ometanje finansiranja terorizma Irana i dalje su u opticaju", dodala je Jelen.

Ona je rekla da su Ministarstvo finansija i Stejt department već preduzeli mere da "obuzdaju destabilizujuće ponašanje Irana smanjenjem njegove sposobnosti da izvozi naftu".

"Možda bi moglo biti još toga što bismo mogli da uradimo kada je reč o sankcijama", navela je ona.

Jelen je istakla da napad Irana na Izrael prošlog vikenda i njegovo finansiranje militantnih grupa u Gazi, Libanu, Jemenu i Iraku ugrožavaju stabilnost na Bliskom istoku i mogu da izazovu ekonomske posledice.

"Sjedinjene Američke Države koriste finansijske sankcije da izoluju Iran i poremete njegovu sposobnost da finansira proksi grupe i podrži ruski rat u Ukrajini", rekla je Jelen.

Navela je kako je Ministarstvo finansija od dolaska Bajdena u Belu kuću stavilo na "crnu listu" više od 500 pojedinaca i entiteta povezanih sa terorizmom i finansiranjem terorizma od iranskog režima i njegovih zastupnika.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: