Svet 5

15.04.2024.

20:53

Konačno: Nemačka ponovo na nogama?

Vreme pred nemačkom privredom konačno je počelo pomalo da se razvedrava, ocenio je Institut za makroekonomiju i istraživanje konjunkture (IMK).

Izvor: Biznis.rs

Konačno: Nemačka ponovo na nogama?
Profimedia

Podeli:

Pretnja recesije u naredna tri meseca je značajno splasla, navodi IMK u izveštaju objavljenom u ponedeljak.

Konjunkrutni barometar Instituta za drugo tromesečje pomerio se na 48,7 odsto verovatnoće recesije. Početkom prošlog meseca "kazaljka" je bila na 58,3 odsto.

IMK za svoj barometar obračunava ključne privredne indikatore. Zaokret je snažniji nego što možda izgleda na prvi pogled, prenela je DPA.

Naime, pokazatelj je sada prvi put od juna 2023. izašao iz crvenog. Još nije zelen, ali jeste "žuto-crven", što ukazuje na neizvesnost, ali ne i akutnu pretnju recesije.

Promena reflektuje oporavak prerađivačke industrije i stabilizaciju cene energenata. IMK pretpostavlja da su se energetski intenzivni sektori privrede, poput hemijske, odlepili sa dna.

Dalje, pozitivan signal šalje i izvozni sektor, kao i bolje raspoloženje na finansijskom tržištu.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

23 h

Podeli: