Svet 5

15.04.2024.

20:53

Konačno: Nemačka ponovo na nogama?

Vreme pred nemačkom privredom konačno je počelo pomalo da se razvedrava, ocenio je Institut za makroekonomiju i istraživanje konjunkture (IMK).

Izvor: Biznis.rs

Konačno: Nemačka ponovo na nogama?
Profimedia

Podeli:

Pretnja recesije u naredna tri meseca je značajno splasla, navodi IMK u izveštaju objavljenom u ponedeljak.

Konjunkrutni barometar Instituta za drugo tromesečje pomerio se na 48,7 odsto verovatnoće recesije. Početkom prošlog meseca "kazaljka" je bila na 58,3 odsto.

IMK za svoj barometar obračunava ključne privredne indikatore. Zaokret je snažniji nego što možda izgleda na prvi pogled, prenela je DPA.

Naime, pokazatelj je sada prvi put od juna 2023. izašao iz crvenog. Još nije zelen, ali jeste "žuto-crven", što ukazuje na neizvesnost, ali ne i akutnu pretnju recesije.

Promena reflektuje oporavak prerađivačke industrije i stabilizaciju cene energenata. IMK pretpostavlja da su se energetski intenzivni sektori privrede, poput hemijske, odlepili sa dna.

Dalje, pozitivan signal šalje i izvozni sektor, kao i bolje raspoloženje na finansijskom tržištu.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

11 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: